ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oklart valresultat hotar Thailands ekonomi

  • Thaksin Shinawatra, tidigare premiärminister i Thailand. Foto: TT

Thailand riskerar att få en svag regering efter söndagens val.

Landet hotas nu av demonstrationer och våld, vilket analytiker tror kommer att pressa både tillväxt och finansmarknader.

På måndagseftermiddagen svensk tid uppgav Thailands valkommission i ett delresultat att oppositionspartiet Pheu Thai, med koppling till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, preliminärt blir största parti med 138 av de 350 mandat som hittills har räknats. 

Militärstödda PPRP hade då fått 96 platser och skulle därmed bli näst störst, skriver den thailändska tidningen The Nation.

Även om 150 mandat återstår att dela ut förefaller inget av partierna samla tillräckligt med röster för att bilda regering på egen hand. Nu väntas koalitionsförhandlingar med de mindre partierna.

Samtidigt anklagar oppositionen militären för valfusk. Liknande beskyllningar florerade också på sociala medier. Anklagelserna handlar om en misstänkt låg siffra för valdeltagandet, skillnader mellan antal registrerade röster och antal registrerade röstberättigade och valkommissionens förseningar.

Det nya juntakritiskapartiet Framtiden Framåt gjorde ett relativt starkt val, men riskerar åtal efter att partiledaren, en 40-årig miljardär, förra året anklagade PPRP för att locka över politiker från andra partier. Beskedet, som väntas på tisdagen, kan bädda för att partiet diskvalificeras, även om det kan leda till protester, skriver analyshuset Eurasia Group.

Militären har ändrat konstitutionen så att PPRP bara behöver vinna 126 platser i underhuset för att bilda regering, medan oppositionen behöver betydligt fler.

Trots detta är läget alltså oklart. Det kan dröja över en månad innan det slutgiltiga resultatet är på plats.

Nu väntar en period av osäkerhet, anser Capital Economics.

”Det oklara resultatet ökar riskerna för protester och våldsamheter, som kan pressa tillväxtutsikter och finansmarknader”, skriver analyshuset.

Bangkokbörsen föll visserligen 1,2 procent på måndagen, men det en något lindrigare nedgång än i Hongkong och Shanghai, där börserna pressades av konjunkturoro.

Även om militären lyckas bilda regering är det osannolikt att den klarar att behålla stöd av en majoritet av underhusets ledamöter. Det kommer göra det svårt att stifta nya lagar, inklusive budgeten.

En PPRP-regering skulle på grund av anklagelserna om valfusk också sakna legitimitet i många thailändares ögon, tror Capital Economics och pekar på hur BNP påverkades av det politiska våldet 2010 och 2014. Analytikerna tror att oroligheterna 2014 sänkte tillväxten med 0,7 procentenheter.

Man spår att turismen, som står för hela 18 procent av BNP, skulle vara en av de sektorer som skulle påverkas mest.

Banken Citi ifrågasätter i en analys PPRP:s förmåga att fungera då partiet bildades så sent som för ett år sedan av politiker med vitt skilda ideologier.

Eurasia Group utesluter inte att valet ogilitigförklaras om det blir omfattande protester mot hur det genomförts.

Valet är det första i Sydostasiens näst största ekonomi sedan militärkuppen för fem år sedan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies