1515

Oklart valresultat hotar Thailands ekonomi

Thailand riskerar att få en svag regering efter söndagens val.

Landet hotas nu av demonstrationer och våld, vilket analytiker tror kommer att pressa både tillväxt och finansmarknader.

Thaksin Shinawatra, tidigare premiärminister i Thailand.
Thaksin Shinawatra, tidigare premiärminister i Thailand.Foto:TT

På måndagseftermiddagen svensk tid uppgav Thailands valkommission i ett delresultat att oppositionspartiet Pheu Thai, med koppling till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, preliminärt blir största parti med 138 av de 350 mandat som hittills har räknats. 

Militärstödda PPRP hade då fått 96 platser och skulle därmed bli näst störst, skriver den thailändska tidningen The Nation.

Även om 150 mandat återstår att dela ut förefaller inget av partierna samla tillräckligt med röster för att bilda regering på egen hand. Nu väntas koalitionsförhandlingar med de mindre partierna.

Samtidigt anklagar oppositionen militären för valfusk. Liknande beskyllningar florerade också på sociala medier. Anklagelserna handlar om en misstänkt låg siffra för valdeltagandet, skillnader mellan antal registrerade röster och antal registrerade röstberättigade och valkommissionens förseningar.

Det nya juntakritiskapartiet Framtiden Framåt gjorde ett relativt starkt val, men riskerar åtal efter att partiledaren, en 40-årig miljardär, förra året anklagade PPRP för att locka över politiker från andra partier. Beskedet, som väntas på tisdagen, kan bädda för att partiet diskvalificeras, även om det kan leda till protester, skriver analyshuset Eurasia Group.

Militären har ändrat konstitutionen så att PPRP bara behöver vinna 126 platser i underhuset för att bilda regering, medan oppositionen behöver betydligt fler.

Trots detta är läget alltså oklart. Det kan dröja över en månad innan det slutgiltiga resultatet är på plats.

Nu väntar en period av osäkerhet, anser Capital Economics.

”Det oklara resultatet ökar riskerna för protester och våldsamheter, som kan pressa tillväxtutsikter och finansmarknader”, skriver analyshuset.

Bangkokbörsen föll visserligen 1,2 procent på måndagen, men det en något lindrigare nedgång än i Hongkong och Shanghai, där börserna pressades av konjunkturoro.

Även om militären lyckas bilda regering är det osannolikt att den klarar att behålla stöd av en majoritet av underhusets ledamöter. Det kommer göra det svårt att stifta nya lagar, inklusive budgeten.

En PPRP-regering skulle på grund av anklagelserna om valfusk också sakna legitimitet i många thailändares ögon, tror Capital Economics och pekar på hur BNP påverkades av det politiska våldet 2010 och 2014. Analytikerna tror att oroligheterna 2014 sänkte tillväxten med 0,7 procentenheter.

Man spår att turismen, som står för hela 18 procent av BNP, skulle vara en av de sektorer som skulle påverkas mest.

Banken Citi ifrågasätter i en analys PPRP:s förmåga att fungera då partiet bildades så sent som för ett år sedan av politiker med vitt skilda ideologier.

Eurasia Group utesluter inte att valet ogilitigförklaras om det blir omfattande protester mot hur det genomförts.

Valet är det första i Sydostasiens näst största ekonomi sedan militärkuppen för fem år sedan.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?