1515

Oklart om budsgetstöd måste finnas

Hur regeringen som bildas nu ska ha förutsättningar att få stöd för budgeten i riksdagen är ännu oklart för Andreas Norlén.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Jag ber att få återkomma i den frågan”, säger han.

Han tillägger att mycket av hans arbete nu handlar om att "visa respekt för alla riksdagens ledamöter och alla riksdagens partier".

Han säger sig vilja tona ned politiska motsättningar och söka samförstånd, samtal snarare än konfrontation.

”Om statsministeromröstningen leder till att statsministern avgår får jag återkomma till den frågan”, säger han som svar på frågan om när samtal med partiledarna om underlaget för nästa regering.

Han tillägger att en omröstning om riksdagens förtroende för regering är viktig att göra så fort det går, vilket även gruppledarna tycker, enligt Norlén.

”Jag är talman och inte trollkarl, om det inte finns förtroende för en kandidat blir den inte vald.”

Om statsministern förlorar statsministeromröstningen i morgon kan det dröja flera dagar innan en omröstning om en ny statsministerkandidat kan hållas, enligt Norlén.

”Det kommer att ta betydligt längre tid än 24 timmar”, säger Norlén.

Vilka villkor som gäller för att få bilda regering, exempelvis om det krävs en garanti för att budgeten får stöd i riksdagen, vill han inte gå in på.

”Det är en fråga jag kommer att fundera över, om det blir aktuellt att bilda ny regering. Men jag har inte tagit ställning till det ännu”, säger han.

”Det grundläggande kravet är att statsministern tolereras av riksdagen. Det innebär att 175 ledamöter i riksdagen inte får rösta nej”, tillägger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?