Annons

Oklart läge efter militärkupp i Zimbabwe

Zimbabwes president Robert Mugabe antyder i telefonsamtal med sin sydafrikanske kollega Jacob Zuma att han hålls inlåst.

Armén tycks ha tagit över makten, och får stöd av de inflytelserika krigsveteranerna.

Bild:AP/TT

Skottlossning har hörts i närheten av presidentens fastighet, men enligt militären är Mugabe och hans familj i säkerhet.

"Det här är inte ett militärt övertagande. Vi vill försäkra landet om att hans excellens presidenten och hans familj är oskadda och att deras säkerhet är garanterad", sade generalmajor S B Moyo i direktsänd tv i natt enligt nyhetsbyråer.

93-årige Mugabe själv har enligt sin sydafrikanske kollega Jacob Zuma indikerat att han hålls inlåst.

"President Zuma talade tidigare i dag med president Robert Mugabe, som signalerade att han är instängd i sitt hem, men sade att han mår bra", säger Sydafrikas regering enligt AFP.

Zuma meddelar att han i egenskap av ordförande för SADC (organisationen för ekonomisk utveckling i södra Afrika) kommer att skicka ministrar till Harare för att träffa Mugabe och militären.

Victor Matemadanda, ordförande i den mäktiga krigsveterangruppen ZWVA, har hållit presskonferens i Harare, där han krävt att Mugabe avsätts både som president och ledare för det styrande partiet Zanu-PF.

Rykten om en militärkupp började surra redan under tisdagen. Under eftermiddagen sågs stridsvagnar i närheten av huvudstaden Harare och senare togs den statliga radio- och tv-stationen ZBC över av militären. I militärens nattliga utspels sades att insatsen riktar in sig på "kriminella" i kretsen kring Mugabe. Så fort uppdraget är utfört ska allt återgå till det normala, enligt det tv-sända talet.

"Jag tror att man kan beskriva det som att Mugabe sitter i något slags husarrest och att man har omringat presidentpalatset, säger Sten Rylander, som var Sveriges ambassadör i Zimbabwe 2006—2010", och följer utvecklingen i landet.

TT: Har militären enligt din bedömning tagit makten?

"De har ju tagit över radio- och tv-stationen och kan diktera vad som ska hända. Man måste beskriva det som att de tillfälligt har tagit över på något sätt. Men jag tror inte att de lägger beslag på hela makten för att styra under lång tid. Men visst är det någon sorts militärkupp", det måste man ändå säga.

Bakom oroligheterna ligger enligt de flesta bedömare en konflikt om vem som ska ta över makten efter den åldrade Mugabe, som styrt landet sedan självständigheten 1980. I början av november fick landets vicepresident Emmerson Mnangagwa sparken, vilket sågs som ett sätt att bereda väg för presidentens fru, Grace Mugabe, att ta över.

"Jag tror att det här militära ingripandet sker i samråd med Mnangagwa, som har varit det starka namnet och har goda kontakter med polis och militär. Det riktar sig framför allt mot Grace. Mugabe själv är så gammal att han nästan inte är tillräknelig. Militären vill inte acceptera Grace Mugabe, för hon är väldigt illa omtyckt av vanligt folk i Zimbabwe", säger Sten Rylander.

Landets finansminister Ignatius Chombo har frihetsberövats av militären, som anser att han bidragit till socialt och ekonomiskt lidande, enligt en regeringskälla. Chombo har varit en ledande medlem i den så kallade G40-fraktionen i det styrande partiet Zanu-PF, som leds av Grace Mugabe.

Men det är fortfarande oklart vad som egentligen hänt och vem som styr landet. När The New York Times ringer upp för att ställa frågor om den påstådda kuppen, svarar informationsminister Simon Khaya Moyo:

"Vad kan jag säga? Jag vet ingenting om det."

Minst tre explosioner har hörts i staden, även skottlossning nära presidentens privata residens, enligt invånare.

"Från husets håll hörde vi 30 eller 40 skott som avlossades under tre eller fyra minuter strax efter klockan två på natten, säger en invånare som bor nära Mugabes herrgård i förorten Borrowdale", till AFP.

Zuma säger att han hoppas att händelserna i Zimbabwe inte leder till "ickekonstitutionella förändringar av regeringen" och manar till lugn och återhållsamhet.

Sveriges ambassad i Harare har under dagen stängt och uppmanar svenskar i landet att vara uppmärksamma, undvika folksamlingar och demonstrationer samt följa nyhetsrapporteringen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?