Annons

Ökat tryck på S och M om ränteavdraget

Kristdemokraternas besked om kapade ränteavdrag välkomnas av de mindre partierna i riksdagen. Nu ökar trycket på Socialdemokraterna och Moderaterna som så här långt blockerat en nedtrappning av avdraget.

Bild:TT

Kristdemokraterna meddelade på söndagen på DN Debatt att man vill inleda en nedtrappning av ränteavdraget.

Enligt förslaget ska avdraget fasas ut långsamt under 20-30 år samtidigt som taket sänks från dagens 100.000 kronor.

Beskedet från KD innebär att samtliga partier i riksdagen förutom Socialdemokraterna och Moderaterna nu driver på för att minska ränteavdraget.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, välkomnar Kristdemokraternas besked och uppmanar samtidigt de större partierna att tänka om.

”Det är sorgligt att det från Socialdemokraternas, men även från Moderaternas sida, har funnits ett sådant bristande mod och att politisk taktik har fått gå för långt”, säger han.

”Om det blir en krasch på bostadsmarknaden kommer domen vara hård från svenska folket mot de politiker som inte har agerat i tid”, fortsätter han.

Kristdemokraterna menar att det med dagens låga räntor är ett bra läge att inleda en nedtrappning av ränteavdraget. Samtidigt varnar partiet för kraftigt stigande kostnader framöver, om reglerna inte ändras och räntorna börjar ticka på uppåt.

Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, håller med.

”Alla partier som gör anspråk på att ta ansvar för det här landet måste se risken i den ökade skuldsättningen, men även risken rent statsfinansiellt”, säger han.

Enligt KD måste minskade ränteavdrag kombineras med sänkta skatter på arbete och ett riktat stöd till barnfamiljerna. Under dessa premisser är partiet redo att ingå en uppgörelse över blockgränsen.

Även Liberalerna och Centerpartiet anser att det krävs sänkta skatter på arbete för att trappa ned ränteavdraget och håller också med om behovet av en bred överenskommelse.

 ”Vi har behov av en stor bostadspolitisk nystart och vi har behov av att se över skattesystemet i grunden. Ränteavdraget har bäring på båda dessa delar”, säger Emil Källström.

De mindre allianspartierna hoppas nu att Moderaterna ska tänka om och Mats Persson tror på nya blocköverskridande bostadssamtal om alliansen vinner valet nästa år. Men han vill inte ge Socialdemokraterna något veto när det gäller ränteavdragen.

”Om Socialdemokraterna i ett sådant läge säger nej så måste alliansen ändå kunna agera”, säger han.

Innehåll från InfrontAnnons

Hjälper banker och förvaltare att efterleva skärpta krav

Carsten Gern, Head of Pre-Sales på Infront i Frankfurt.
Carsten Gern, Head of Pre-Sales på Infront i Frankfurt.

De regulatoriska krav som omfattar finanssektorn blir både fler och hårdare – samtidigt som mängden data som ska hanteras blir större. Det innebär att svårighetsgraden för regelefterlevnad ökar. Infront hjälper tusentals bolag i Europa att möta den här utvecklingen.

Långt ifrån alla företag som är verksamma inom finanssektorn har de resurser som krävs för att möta skärpta krav kring dokumentation, transparens och hållbarhetsredovisning. Även om viss kompetens finns inom de egna väggarna kan det vara en god idé att kroka arm med experter som har örat mot rälsen och som tar fram digitala lösningar för regelefterlevnad. Det menar Carsten Gern på Infront.

– Många underskattar vad en förändring av regelverken kan innebära för den egna verksamheten och vad krävs för att fortsätta vara ”compliant”, säger Carsten Gern, Head of Pre-Sales på Infront i Frankfurt, och fortsätter:

– Ett tydligt exempel på detta är att vi under december jobbade intensivt med tillgångsförvaltare som insett att de måste göra omfattande omberäkningar av sina nyckeltal för att leva upp till de nya reglerna för Priip-faktablad, alltså dokument med information om paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter, som börjar gälla för retailfonder i januari 2023. 

Hubb för regulatoriska dokument

Infront är marknadsledande i Europa inom hantering av finansiella data. Den börsintresserade förknippar Infront med företagets tradingprogram som används av både nybörjare och professionella daytraders. De flesta av de 3 600 kunderna är dock storbanker, förmögenhetsförvaltare och försäkringsbolag.

Infront sitter på tung expertis inom regelefterlevnad, berättar Carsten Gern. I tjänsteportföljen ingår bland annat en SaaS-baserad dokumenthubb för hantering av regulatoriska dokument, obligatoriska publikationer och relevanta fond- och marknadsföringsdokument. En annan tjänst fungerar som ett verktyg för prissättning av komplexa finansiella produkter som omfattas av särskilda regleringskrav.

Omvärldsbevakar för att följa utvecklingen 

Genom dedikerade arbetsgrupper som bevakar kommande regeländringar, samt regelbundna runda bord-samtal med kunderna som berörs, hjälper Infront företag att förstå och agera på nya regulatoriska krav. 

– Vi kan hjälpa våra kunder med allt från att hantera sina data och skapa dokument till att göra riskvärderingar. Kunderna kan välja att använda en produkt för ett specifikt moment, eller få en helhetslösning som täcker alla behov, säger Carsten Gern och tillägger:

– Infront levererar dock inte enbart lösningar för regelefterlevnad. Regelefterlevnad kan också kopplas på och bli en integrerad del av våra andra tjänster för hantering av finansiella data, såsom ESG- och SFDR-data, eller i färdiga rapporter i Infronts portföljhanteringssystem. 

Läs mer om Infronts tjänster inom regelefterlevnad här. 

Om Infront

Infront är ett ledande europeiskt fintechbolag. Infronts kunder använder deras lösningar och data i realtid för att få insikt om marknadens riktning och investeringsmöjligheter för att ge bättre resultat för slutkunderna.

 

Mer från Infront

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera