1515
Annons

Ökat tryck på fritidshus under coronakrisen – men utbudet minskar

Utbudet av fritidshus har minskat rejält under april, jämfört med samma månad förra året, enligt flera mäklarfirmor.

Ovisshet kring sommarens reserestriktioner gör att intresset för att köpa en sommarbostad ökar, enligt mäklare TT talat med.

Foto:TT

Trots oron för en svagare ekonomi framöver har säsongen för fritidshus fått en rivstart.

”Det finns en stor efterfrågan för att köpa fritidshus och det är ett högre tryck nu än under samma tid i fjol, säger Camilla Andersson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Sala och Heby”, till TT.

Hittills har husen även sålts snabbare än under april förra året. Det är samtidigt många som hör av sig och vill sälja, men det skulle behövas ännu fler för att möta efterfrågan, tillägger hon.

”I rådande omständigheter tror vi att flera planerar att stanna hemma i sommar och söker därför ett semesterboende på hemmaplan. Det är nog därför det flyter på så bra”, säger Camilla Andersson.

Att det finns färre objekt till försäljning är det ingen tvekan om. Under de första fyra veckorna i april har utbudet av fritidshus i hela riket minskat kraftigt, jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från Hemnet.

Den fjärde veckan i april fanns 1.420 annonser för fritidshus på Hemnet, som kan jämföras med drygt 1.800 samma vecka förra året. Det är betydligt lägre, konstaterar Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

”Det är en stor förändring. Det är däremot svårt att säga exakt vad det beror på”, säger han.

Även siffror från Booli visar att utbudet har minskat – från den 25 mars till den 21 april är antalet fritidshus ner med 18 procent jämfört med samma period förra året.

Att coronavirusets påverkan kan ha med saken att göra är inte att utesluta, enligt Staffan Tell. Med fortsatta reserestriktioner och om det lutar mot att semestrarna spenderas i Sverige, kan intresset för fritidshus öka.

Till skillnad från bostadsrätter, som har visat en viss avmattning i priserna, kan priserna för fritidshus utvecklas åt andra hållet.

”Om man har ett fritidshus kanske man nu vill behålla det i större utsträckning, vilket gör att utbudet minskar. Priserna kan eventuellt öka i och med att utbudet är lågt om efterfrågan ökar”, säger Staffan Tell.

De senaste åren har intresset generellt ökat eftersom man kan hyra ut sitt fritidshus för upp till 50.000 kronor skattefritt. Det har även kommit fler digitala verktyg som gör det enklare att hyra ut sitt fritidshus, enligt Hemnet.

”Tittar man även på beståndet för fritidshus så är mycket byggt på 60- och 70-talet och det tillkommer inte så mycket mer. Så utbudet är begränsat”, fortsätter Staffan Tell.

Precis som Staffan Tell konstaterar även Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, att utbudet är lägre under april, jämfört med samma månad förra året.

”Efterfrågan är lika hög som förra året och till och med något högre i enskilda områden. Sannolikt kommer vi se en uppåtgående prisutveckling den här säsongen”, säger Marcus Svanberg.

Bitcoinbedrägerier ökar: ”Numera är det varje dag”

Investeringsbedrägerierna i Sverige ligger fortsatt på höga nivåer. Under andra kvartalet har Finansinspektionen även noterat att bedragarna förfinat sina metoder ytterligare.

Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.
Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.Foto:SORAPOP UDOMSRI, Jesper Frisk.

Under förra veckan uppmanade Finansinspektionen (FI) återigen Sveriges konsumenter att vara försiktiga. Nuvarande bedrägerivågen är stor och omfattande. Det handlar framför allt om kryptovalutan Bitcoin, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Han konstaterar att anmälningarna kring bedrägerierna ökat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Bedragarnas metoder varierar, och de anpassar sig snabbt till vad som fungerar för tillfället. Lars Malmström beskriver ett typiskt händelseförlopp som att bedragarna först hittar sina offer via sociala medier. Där luras de att investera några tusen kronor i kryptovalutor eller populära aktier. I själva verket förs pengarna över direkt till bedragarna, det görs ingen investering.

”Oftast är det bara början. Den låtsasinvestering som gjorts framställs som lyckad, och offret dras med och luras att sätta in mer och mer pengar. Hela processen kan pågå i flera månader.”

”Första gången man möter det här så undrar man kanske hur personer kan gå på detta. I själva verket är det väldigt svårt att skilja bedragarnas hemsidor från den generelle nätmäklarens, och de är mycket skickliga i sin kommunikation. När konsumenterna till slut försöker realisera sina iscensatta vinster eller stoppa förluster inser de att de blivit lurade. Offren har i genomsnitt förlorat flera hundratusen kronor”, säger Lars Malmström.

I FI:s senaste varning lyfts även ett fall från Högsta Domstolen upp. FI konstaterar att offret fått tillbaka nästa hela sitt förlorade belopp, men att det för denna dom rört sig om att offret själv inte fört över sina pengar till bedragarna. Om man på egen hand initierat en överföring är det fortsatt nästan omöjligt att få tillbaka sitt förlorade belopp.

FI tror att det viktigaste för att komma till rätta med bedrägerierna är att göra konsumenter mer medvetna.

”Att motverka den här typen av bedrägerier är inte heller bara viktigt för den enskilda konsumenten, utan även för finansbranschen i stort. Alla ska kunna spara och känna sig trygga”, säger Lars Malmström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera