Annons

Ökat motstånd mot storregioner

Det finns ett stort motstånd mot att Sverige ska delas in i sex storregioner. Hälften av svenskarna tycker att idén är dålig och den negatia inställningen har ökat, enligt en ny undersökning.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har det tufft i sitt arbete om att försöka få till de nya storregionerna i Sverige. Förutom motstånd från andra partier finns det även en stark folklig opinion mot hopslagningarna.

50 procent av svenskarna tycker att idén med storregioner är ganska eller mycket dålig. Inte ens hälften så många tycker att idén är ganska eller mycket bra, 23 procent. Övriga tillfrågade vet inte vad de tycker eller har ingen åsikt.

Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort på beställning av Region Halland. Drygt 7 000 svenskar har tillfrågats vad de tycker om idén att slå ihop dagens landsting till sex storregioner.

Motståndet har ökat. När samma fråga ställdes för ett halvår sedan var det 42 procent som tyckte att idén var dålig och 28 procent som tyckte att den var bra.

När man bryter ner svaren till varje län visar det sig att i samtliga län, utom ett, är motståndarna fler än dem som stöder idén. I Dalarna är det exakt jämnt, 35 procent för båda sidor. Mest kritiskt är det i Norrbotten och Halland där 71 procent tycker idén är dålig. I Jämtland – som ser ut att slippa bli en del av Norrlands län – handlar det om 68 procent.

Både i Jämtland och i Norrbotten har det gjorts namninsamlingar för att få till lokala folkomröstningar om storregionen. Båda insamlingarna har fått över 20 000 namn.

"Att undanta bara Jämtland med hänvisning till folkligt motstånd är ologiskt. Reformen saknar stöd i hela landet", säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland, i ett pressmeddelande.

Det politiska motståndet i M-ledda Halland är känt sedan länge, men i andra landsting/regioner i Sverige – såsom de S-ledda fyra nordligaste – är en politisk majoritet positiv till storregion.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?