1515
Annons

Ökända juvelmiljardärens ägodelar auktioneras ut

Väskor, bilar och konstverk beräknas gå för miljontals kronor när den indiska juvelmiljardären Nirav Modis ägodelar auktioneras ut. Pengarna från auktionen ska återbetala en del av bedrägerimisstänkte Modis skuld till flera banker.

Nirav Modi kopplas samman med bedrägeriet av indiska Punjab National Bank.
Nirav Modi kopplas samman med bedrägeriet av indiska Punjab National Bank.Foto:Dhiraj Singh

Bland de riktiga dyrgriparna i samlingen finns bland annat tavlorna ”Battle of Ganga and Jamuna” och ”Boys with Lemons”, som båda beräknats gå för mellan 120 och 180 miljoner rupies – drygt 16 till 24 miljoner svenska kronor. På auktionshuset Saffronarts hemsida beskrivs de båda konstverken som ”nationella konstskatter som inte får exporteras”.

Om det känns mastigt eller om februarilönen uteslutande gått till semlor finns även alternativ i de lägre prisklasserna. En Hermés-väska väntas gå för mellan 50.000 och 70.000 rupies, motsvarande ungefär 7.000 till 9.500 svenska kronor, och är därmed det lägst värderade föremålet i liveauktionen.

För den bilintresserade kanske Nirav Modis Rolls-Royce Ghost kan falla i smaken. Den beräknas gå för mellan 7,5 och 9,5 miljoner rupies, ungefär 1 till 1,3 miljoner svenska kronor. Även schweiziska lyxklockor från Audemars Piguet och Patek Philippe samt indiska bronsskulpturer går att finna i auktionskatalogen.

Nirav Modi kopplas samman med bedrägeriet av indiska Punjab National Bank, och misstänks vara en del i en kupp där motsvarande 18 miljarder kronor i dagens penningvärde stulits genom falska lån från den statliga storbanken. Han har också anklagats för att ha sålt diamanter som påståtts vara äkta, när de egentligen producerats i laboratorium. I mars 2019 greps han i London, där han sökt politisk asyl och nu sitter häktad.

Indiska Business Standard skriver att föremålen som auktioneras ut har beslagtagits av indiska ekonomiska underrättelsetjänsten ED, för att på så vis kunna återbetala en del av den skuld som Nirav Modi har till flera indiska banker. Planen var att liveauktionen skulle hållas under torsdagen, men den sköts med kort varsel upp till den 5 mars efter instruktioner från ED. Utöver den kommer en onlineauktion att hållas den 3 till 4 mars. Totalt är det 112 föremål som ska få nya ägare.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?