Annons

Ökad oro för börskrasch i Kina efter rallyt

HONGKONG. Snabbare ekonomisk återhämtning än väntat och lovord i statskontrollerade medier har fått Kinas börser att rusa. Vissa bedömare spår fortsatt uppgång – men andra varnar för att en börskrasch kan vänta runt hörnet.

Oron för att en börsbubbla är på väg att spricka ökar bland internationella investerare efter de senaste veckorna rally i Kina. Under bara den senaste månaden har värdet på de kinesiska börserna – världens näst största marknad – ökat med 1.000 miljarder dollar, motsvarande nästan två gånger Sveriges BNP.

Från sista veckan i mars har Shanghaibörsen stigit drygt 25 procent och den mindre börsen i Shenzhen med nästan 40 procent.

Bakom rallyt står en optimism om att Kinas ekonomi återhämtar sig snabbare än väntat, att viruset är under kontroll inom landet, ökad likviditet efter monetära lättnader samt försiktiga indikationer på att efterfrågan från andra delar av världen kan vara på väg tillbaka, enligt olika bedömare.

Rusningen har också eldats på av statskontrollerade medier som uppmanar befolkningen att stödja landets återhämtning, med lovord om att landet står inför en ”hälsosam tjurmarknad”. Samtidigt har småsparare rusat till marknaden. Antalet handlarkonton har ökat med 18 procent till 166 miljoner, vilket gör Kina till världens största aktiemarknad mätt i antal lokala investerare.

Bedömare drar nu jämförelser med rusningen och kraschen 2015 där över en tredjedel av värdet på Shanghaibörsen raderades ut under en månad. Även då hade uppgången eldats på av de statskontrollerade medierna, och godtrogna småsparare flockades till marknaden med lånade pengar. Sviterna av kraschen är fortfarande kännbara i Kina där investerare och kapitalförvaltningsfirmor fortfarande tyngs av skulder.

Att investerare nu drar öronen åt sig är förståeligt. Internationella kapitalförvaltningsbolag som Blackrock har nyligen meddelat att de nu gör vinsthemtagningar i Kina och i stället flyttar kapital till andra marknader i regionen.

Stephen Innes, strategichef på handlarplattformen Axi Trader i Bangkok, säger att det finns likheter mellan dagens rusning och den inför kraschen 2015, men att situationen på många sätt är annorlunda. Han är inte orolig för ett börsras. Inte ännu i alla fall.

Han framhåller att landets centralbank fortfarande har utrymme för mer stimulanser för att stödja ekonomin, och att Kina hittills varit betydligt mindre aggressivt i ekonomiska stöd än andra länder som drabbats hårdare av viruset. Han säger vidare att Kinas så kallade ”nationella team” av statskontrollerade pensionsfonder och investmentbolag står redo att stödköpa aktier om de blir beordrade att göra så, något som är vanligt förekommande vid politiskt känsliga lägen.

”Jag vet inte vad Blackrock tänker men det [att dra sig ut marknaden] är inte speciellt meningsfullt i det här läget”, säger han till Di.

”Centralbanken kommer att göra allt vad som behövs för att göra ’China great again’. Samtidigt är marknadspumpen inte bara baserad på stimulanser så ekonomin är på väg att återhämta sig”, säger han.

Men åsikterna går isär.

Bruce Pang, makrochef vid China Renaissance Holdings i Hongkong, säger att en marknadsrusning baserad på sentiment snarare än fundamentala värden är skör.

”Marknadshumöret för kinesiska aktier är nervöst och sårbart för negativa nyheter, som nya fall av viruset, långsam makroekonomisk återhämtning och geopolitisk risk. Höga värderingar stödjer vår tes om att rallyt inte är hållbart”, säger han till South China Morning Post.

Också Mark Williams, Asienchef för analyshuset Capital Economics, manar till försiktighet men säger att uppgången troligen kommer hålla sig ett tag till.

”Det finns en tradition bland beslutsfattare att använda sig av medier för att driva upp marknaderna. Det slutar inte alltid så bra”, säger han till CNBC.

”Just nu är det rationellt för investerare att hoppa på marknaden för att beslutsfattarna säger till dem att marknaden kommer att gå upp och det kommer den förmodligen att göra ett tag.”

Efter måndagens rally på 3 procent på Shanghaibörsen balanserade handeln kring nollstrecket i den inledande handeln på tisdagen. Sedan årsskiftet ligger kompositindex i Shanghai upp nästan 10 procent, jämfört med Stockholmsbörsen och New Yorks S&P 500 som ligger strax över 0 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?