1515
Annons

Ökad omsättning men sjunkande resultat för Coala Life

Medicinteknikbolaget Coala Life redovisar en nettoomsättning på 1,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (1,3). 

Rörelseresultatet sjönk till -28,0 miljoner kronor (-13,8). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -35,4 miljoner kronor (-14,3). 

Efter periodens slut avslutade Coala Life en garanterad nyemission om cirka 150 miljoner kronor. 

”Efter ett händelserikt kvartal har vi nu kommit ännu längre i uppbyggnaden av det som ska bli en lönsam affär på den amerikanska marknaden. Intresset för Coala Lifes Managed RPM har varit gott och 10 nya kliniker anslöts under kvartalet”, kommenterar vd Dan Pitulia. 


Clas Ohlsons resultat bättre än väntat – meddelar extrautdelning

Foto:Henrik Montgomery/TT

Prylkedjan Clas Ohlson stänger sitt brutna räkenskapsår genom att redovisa en klart mindre förlust än väntat för det fjärde kvartalet. Samtidigt skruvar bolaget på sitt mål för rörelsemarginalen.

Clas Ohlson slog på onsdagen till med både bättre resultat och högre utdelning än väntat. Förlusten på rörelsenivå under det säsongsmässigt svaga fjärde kvartalet – som sträcker sig från februari till april – stannade på 10 Mkr på en försäljning om 1.780 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med ett minus på 31,5 Mkr enligt Infronts sammanställning.

Prylkedjan föreslår samtidigt en utdelning på 6,75 kronor per aktie mot väntade 6,6 kronor. Clas Ohlson lämnar dessutom en extrautdelning på 6,25 kronor som en följd av att ingen utdelning betalades ut under pandemiåret 2020.

Bruttomarginalen skrivs till 39,7 procent vilket var i linje med förväntan.

Försäljningen ökade med 16 procent från i fjol, motsvarande en organisk ökning om 12 procent och en ökning om 11 procent i jämförbara enheter.  Försäljningen online minskade samtidigt med med 19 procent till 221 Mkr.

I maj, alltså första månaden i det nya räkenskapsåret, tycktes dock den fallande trenden för e-handeln ha vänt. Onlineförsäljningen steg då med 9 procent, mot en väntad minskning på 3,2 procent.

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 3 procent under maj, men uppgången var helt en effekt av att årets maj-månad hade fler handelsdagar. Den organiska försäljningsökningen stannade på 2 procent vilket var klart mindre än väntat. 

Prylkedjan meddelar också att man beslutat att avsluta den återstående verksamheten i Storbritannien. Kostnaden för stängningen, som belastar verksamhetsåret 2022/23, uppgår till cirka 35 miljoner kronor. 

På onsdagen höll prylkedjan också en kapitalmarknadsdag. Där höjdes till synes målet för rörelsemarginalen till 7-9 procent från tidigare 6-8 procent. Eftersom det nya målet är inklusive effekterna av redovisningsreglerna IFRS och det gamla utan blir det dock ingen höjning i praktiken eftersom justeringen höjer marginalen med cirka 1 procentenhet.

Clas Ohlsons vd Kristofer Tonström hävdar dock i en intervju med nyhetsbyrån Direkt att skillnaden krymper över tid och att det nya målet på sikt därmed innebär en ambitionshöjning. 

Bolagets övriga mål – att försäljningen ska öka organiskt med 5 procent per år, att utdelningen ska utgöra minst hälften av resultatet per aktie efter skatt med beaktande av den finansiella ställningen och att nettoskulden i relation till ebitda ska understiga två gånger – står fast. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?