1515

Ökad förlust för solenergiföretaget Midsummer

Solenergiföretaget Midsummer redovisar ett resultat efter skatt på -17,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-1,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:57 kronor (-0:04).

Rörelseresultatet blev -12,4 miljoner kronor (2,9). Ebitda-resultatet blev -3,5 miljoner kronor (9,8).

Nettoomsättningen uppgick till 28,4 miljoner kronor (106). 

Till rapporten för det andra kvartalet har Midsummer ändrat redovisningen för valutavinster/-förluster i avtalstillgångarna, skriver bolaget. De har tidigare legat under nettoomsättningen, men har nu brutits ut och redovisas under övriga rörelseintäkter/-kostnader. Stora valutafluktuationer har ganska stor påverkan på Midsummers resultat. 

Under första kvartalet hade valutavinster på avtalstillgångarna en positiv inverkan på resultatet om 8,7 miljoner kronor, men under andra kvartalet då den svenska kronan förstärktes gentemot dollarn och euron, fick bolaget i stället en valutaförlust på 7,9 miljoner kronor.

Under andra kvartalet såldes två stycken nya DUO-system till en ny kund i Asien. Dessa maskiner kommer huvudsakligen att intäktsföras vid leverans, så den affären räckte inte till för att bolaget skulle kunna göra vinst under det andra kvartalet, kommenterar Midsummer i rapporten.

Utöver att kronförstärkningen tyngde resultatet under andra kvartalet påverkades tillverkningen under april och maj negativt av leveransproblem av material till solcellsproduktionen.

I övrigt har corona-pandemin endast haft mindre påverkan på bolaget under det andra kvartalet, enligt rapporten.

”På grund av rådande omständigheter är det dock svårt att träffa nya kunder i Kina. Även de kunder vi redan jobbar med blir fördröjda i sina samtal med myndigheter på grund av de nedstängningar som infördes i bland annat Peking i början av sommaren. Detta påverkar så klart och ger oss ytterligare vatten på kvarn om att egen produktion i Europa är vägen att gå”, skriver vd Sven Lindström.

För att expandera vidare i Europa, och fortsätta producera lokalt för den europeiska marknaden, är Midsummer just nu i färd med att sätta upp en ny fabrik i Italien.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?