Annons

Ökad förlust för Gomspace – minskar personalstyrkan

Rymdteknikbolaget Gomspace, som är listat på First North, redovisar nettointäkter om 52,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019, en ökning med 25 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Rörelseresultatet var -42,3 Mkr, jämfört med -26,6 Mkr motsvarande kvartal i fjol. Det framgår av halvårsrapporten.

I det andra kvartalet hade bolaget en kostnad om 13,9 miljoner kronor för en reservering hänvisat kunden Sky and Space Global som avbokat en stororder om över 600 miljoner kronor.

Orderintaget ökade 105 procent i kvartalet till 61,7 Mkr, för det första halvåret var orderingången 76,5 Mkr, och orderboken uppgick till 118,1 miljoner kronor vid halvårsskiftet jämfört med en orderbok på 703 Mkr under samma period i fjol.

"Till följd av det låga orderintaget i det första kvartalet och det faktum att Sky and Space Global inte kunde utvecklas som planerat till följd av finansieringsproblem har vi minskat personalstyrkan från 230 till 150 stycken", skriver Niels Buus i vd-ordet.

Effekten från den 35-procentiga personalminskningen kommer att uppgå till över 21 miljoner kronor under 2019 och framför allt synas i det fjärde kvartalet, enligt vd:n.

"Den fulla effekten för nästa år kommer att vara mer än 62 miljoner kronor", skriver Niels Buus.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?