Annons

Ökad efterfrågan på medicinteknik lyfte Addtech

Teknikhandelsföretaget Addtech redovisar ett ebita-resultat på 407 miljoner kronor och en ebita-marginal om 13,4 procent för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Väntat var enligt Infronts prognossammanställning ett ebita-resultat om 282 miljoner kronor och en ebita-marginal om 9,7 procent. Det framgår av delårsrapporten.

Rörelseresultat blev 352 miljoner kronor. Väntat var enligt Infronts snittprognos ett rörelseresultat om 228 miljoner kronor.

Resultat efter skatt blev 262 miljoner kronor och per aktie uppgick resultatet till 3:90 kronor. Väntat var 165 miljoner kronor respektive 2:46 kronor per aktie.

Nettoomsättningen uppgick till 3.038 miljoner kronor. Här väntades 2.915 miljoner enligt Infronts prognos.

”Utbrottet av covid-19-pandemin hade begränsad effekt på utfallet under kvartalet. /…/ Alla affärsområden bidrog till vinsttillväxten”, konstaterar att vd Niklas Stenberg i rapportens vd-ord.

Den cyberattack som bolaget utsatts för har inte fått så stora ekonomiska effekter som tidigare befarat.

”Vi fick ingen negativ försäljningspåverkan och de direkta kostnaderna uppgick till endast cirka 10 miljoner kronor i det fjärde kvartalet”, fortsätter vd:n.

I motsatt riktning verkade engångseffekter och omvärderingar av villkorade tilläggsköpeskillingar, som påverkade resultatet positivt med totalt cirka 50 miljoner kronor.

Under slutet av mars månad noterades minskad efterfrågan på grund av covid-19-pandemin, särskilt inom specialfordon och delar av verkstadsindustrin.

Andra enheter upplevde dock en ökad efterfrågan, drivet av kunder med medicintekniska produkter som hade ökad efterfrågan på grund av pandemin samt kunder som säkrade sina lager inför befarad komponentbrist.

”Denna utveckling har fortsatt under april”, skriver Addtech ADDT B -2,17% Dagens utveckling chefen.

Addtech förvärvade under räkenskapsåret tolv bolag, varav fyra tillträddes under det fjärde kvartalet. Tempot dras dock nu ner.

”Trots osäkerheten i omvärlden så håller vi igång vår förvärvsprocess, även om vi tillfälligt dragit ner på tempot. På lång sikt ser vi fortsatt goda förvärvsmöjligheter på flera geografiska marknader”, uppger Niklas Stenberg.

Styrelsen har beslutat att skjuta upp beslutet om förslag till utdelning, ”tills vidare”.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?