1515
Annons

Ohälsosam handel med aktier ökar: ”Folk tappar kontrollen”

Självhjälpsmottagningen Spelfriheten, som hjälper spelmissbrukare att komma ur sitt missbruk, ser nu en kraftig ökning av ohälsosam handel med aktier, värdepapper och kryptotillgångar.
”Vissa har förlorat allt och dessutom lånat pengar för att täcka sina förluster”, säger Adam Kirstein Reuterswärd, marknadschef på Spelfriheten.

”Ohälsosam handel med aktier eller krypto drivs av exakt samma inre drivkrafter som den hos spelmissbrukare som spelar poker eller håller på med sportbetting”, säger Adam Kirstein Reuterswärd som är marknadschef på Spelfriheten.
”Ohälsosam handel med aktier eller krypto drivs av exakt samma inre drivkrafter som den hos spelmissbrukare som spelar poker eller håller på med sportbetting”, säger Adam Kirstein Reuterswärd som är marknadschef på Spelfriheten.Foto:Mostphotos/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

V vill "kuppa" bort SD i talmansvalet

Vänsterpartiet (V) vill förhindra att en sverigedemokrat får någon av riksdagens fyra talmansposter.

Därför är V berett att rösta på Centerns kandidat som andre vice talman.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Riksdagen ska i morgon välja talman och tre vice talmän och i dag väntas M, KD, L och SD ge besked om vem de vill ha som talman.

V-ledaren Nooshi Dadgostar räknar med att talmannen blir en moderat och att socialdemokraten Kenneth G Forslund blir förste vice talman.

För att inte SD ska få posten som andre vice talman kan V tänka sig att rösta på en centerpartist för den posten.

”Vi är beredda att ställa oss bakom en centerpartist som andre vice talman, trots att de är ett mindre parti än oss”, säger Dadgostar.

Centern har än så länge inte nominerat någon talmanskandidat. 

V och C har lika många mandat, men V fick procentuellt sett något fler röster.

”Centern är det femte största partiet och de ska normalt inte ha någon i talmanspresidiet”, säger Dadgostar.

Trots att SD är riksdagens näst största parti så tycker hon inte att SD ska ha någon talmanspost alls.

”Det är inte ett parti som andra. Det är ett polariserande parti som delar upp människor och inte kan uppbära det förtroende som behövs för ett talmanspresidium i Sverige”, säger Dadgostar. 

Men det är ju 20 procent av väljarna som röstat på SD?
”Det handlar om att man ska ha ett brett förtroende och representera hela svenska folket i internationella sammanhang och kan ta emot statsbesök”, säger Dadgostar.

Om C skulle få posten som andra vice talman, så anser Dadgostar att det utifrån praxis är rimligt V:s Lotta Johnsson Fornarve blir tredje vice talman eftersom V är riksdagens fjärde största parti.

Men V:s plan kan stjälpas om de fyra högerpartierna gemensamt skulle rösta på en sverigedemokrat som andre vice talman.

Dadgostar påpekar dock att talmansvalen avgörs i slutna omröstningar och att det räcker med att enstaka liberaler byter sida för att stoppa en sverigedemokrat.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera