1515

Offra inte tilliten på covids altare

Det åligger nu politiker och myndigheter att berätta för alla de som ängslas, i köer och på arbetsplatser, när de kan få slappna av. Annars finns en risk att rädslan ökar och tilliten minskar, skriver Maria Borelius i en krönika. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

I helgen blev vi utskällda i en kö.

”Flytta på er, ni står nära” sa en ilsk kvinna. Jag försökte lugna henne med att vi båda är vaccinerade. ”Spelar det nån roll?” sa hon tvärt.

Jag hade trott att vaccinet skulle vara ett stopptecken. Att man då kunde svara ”jaha, men skönt, då behöver jag inte vara rädd”. Men rädsla gör något med oss. Det är inte bara krogar, teatrar och hotell som inte vet om de kan öppna upp fullt ut. Människor vet inte heller om de kan öppna upp full ut, invid varandra i en vanlig kö. Rädslan gör helt enkelt saker med vår viktigaste valuta: tilliten mellan varandra.

På 1990-talet kom Harvardforskaren Robert Putnams epokgörande bok ”Making democracy work – Civic traditions in Italy”. Robert Putnam studerade varför så stora skillnader hade uppstått mellan det fattiga Syditalien och den välmående nordliga delen kring Milano. Förklaringen? Det sociala kapital som var byggt i de norra delarna, genom civilsamhällets alla institutioner, skapade en central valuta. Den hette tillit. Denna tillit minskade transaktionskostnader i affärer, och skapade välstånd när ivrigt handlande företag och människor vågade lita på leveranser, betalningar och kvalitet. I södern fanns ett mindre outvecklat civilsamhälle, och därmed lägre tillit. I osäkerhetens fotspår borrade sig den sicilianska maffian Cosa Nostra in och spädde på rädslan.

För oss som har flyttat utomlands, blir tilliten i Sverige en juvel vi upptäcker på håll. I Sverige är det enklare att öppna bankkonto, kontrakten vid husköp är på några sidor till skillnad från tiofaldigt tjocka kontrakt på andra ställen. Människor litar. Företag litar. Och staten litar. För det mesta.

En studie från Nordiska Rådet 2017 pekar på att Norden har högst nivå av tillit i världen, ja kallar det till och med för Nordens guld. Man kopplar direkt detta guld till den höga graden av ekonomiskt välstånd.

Coronapandemin har skapat ett incitament att göra människor rädda för varandra, för att minska smittspridning. Det är på många vis förståeligt. Den viljan har kommit uppifrån, och manifesterats genom en massiv matta av åtgärder. De handlar i grunden om att avskilja människor från varandra, att skapa ett slags rädsla för vad andra medmänniskor kan bringa.

Men när rädslan ökar, minskar tilliten. Och att minska ett samhälles tillit är på sikt att leka med elden. Tilliten är grunden för människans demokratiska fri- och rättigheter, företagens liv, samhällets välstånd och därmed möjligheter att finansiera framtida vård och omsorg. Den är en bottenplatta, som Stefan Löfven skulle ha sagt.

Jag tror att det nu åligger politiker och myndigheter att berätta för alla de som ängslas, i köer och på arbetsplatser, när de kan få slappna av. Att göra tydligt att folk som är vaccinerade inte längre är ett hot. Den signalen måste komma. Det finns en slutpunkt för rädslan.

Annars skadar vi det svenska guld som heter tillit. Och därmed hela samhället på sikt.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?