1515

Officerare kräver löneökning över märket

För att kunna höja de låga ingångslönerna för militär personal och samtidigt ge löneökningar till övriga anställda kommer försvaret att behöva få högre löneökningar än industrins märke på 6,5 procent över tre år.

Det säger Officersförbundets förhandlingschef Susanne Nyberg till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det kommer inte att räcka, utan det kommer att krävas extra tillskott. I den här omgången är det rimligt att jobba med ingångslönerna, men övrig personal måste också få sin del. Vi har nu en treårig avtalsperiod och stora möjligheter att göra något tillsammans med Försvarsmakten", säger hon.

Ett treårigt centralt löneavtal är nu klart på den statliga sidan. Det följer industrins normerande avtal, med löneökningar på 6,5 procent över tre år, med extra påslag för låga löner.

De som tjänar under 24.000 kronor i månaden bidrar procentuellt mer till lönepotten, utan att varje individ för den skull är garanterad högre löneökningar. För försvaret, som har många lågavlönade, innebär det att löneökningarna blir högre än 6,5 procent, men det kommer att krävas mer än så, enligt Susanne Nyberg.

"Den satsning som gjorts på central nivå kommer inte att räcka", säger hon.

I förra årets avtalsrörelse krävde Officersförbundet att ingångslönen för en soldat/sjöman skulle höjas från 18.000 kronor i månaden till 20.500 och att ingångslönen för officerare skulle höjas från dagens från 22.000 till 25.000 kronor, då utan framgång. Även om beslut ännu inte formellt är fattat ligger det nära till hands att Officersförbundet kommer att driva samma krav i år igen.

"Ingångslönerna har inte höjts sedan 2012 och är anmärkningsvärt låga. Med den personalbrist som finns är det inte rimligt att ligga kvar på de här låga nivåerna ", säger Susanne Nyberg.

Ambitionen är att avtalet med Försvarsmakten ska vara klart i november.


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?