1515

OECD: Världsekonomin återhämtad om ett år – men vägen kantas av fallgropar

Om ett drygt år ska världsekonomin vara tillbaka på samma nivåer som innan pandemin, enligt en färsk prognos från OECD. Men vägen dit kommer att kantas av motgångar och en ojämn utveckling mellan olika delar av världen.

Jose Angel Gurria, OECD:s generalsekreterare.
Jose Angel Gurria, OECD:s generalsekreterare.Foto:Francois Mori

Världsekonomins BNP kommer att vara tillbaka på samma nivåer som innan pandemin till slutet av nästa år. Det spår OECD i en färsk prognosuppdatering.

Efter ett BNP-tapp på 4,2 procent justerat för inflation i år spås världens BNP växa lika mycket under 2021 för att fortsätta upp ytterligare 3,7 procent året därpå.

Prognosmakarna ser en ryckig utveckling framför sig med bakslag i form av nya virusutbrott och medföljande restriktioner tills dess att vaccinationsgraden är tillräckligt hög för att få viruset under kontroll.

Prognosen omges dessutom av ”exceptionell osäkerhet” enligt OECD:s chefsekonom Laurence Boone. Om vaccindistributionen sköts effektivt kan återhämtningen bli starkare än väntat. En långsam utrullning av vaccinet kan dock tvinga fram nya nedstängningar medan negativa överraskningar i vaccinets distribution och effektivitet skulle slå mot optimismen.

”Slaget mot ekonomin skulle bli allvarligt, vilket i sin tur skulle höja risken för finansiell oro från bräckliga stater och företag med globala spridningseffekter”, skriver hon.

Bakom de globala siffrorna döljer sig också stora skillnader mellan olika länder och regioner. 

Kina ska på egen hand stå för närmare en tredjedel av världsekonomins tillväxt nästa år enligt prognosen. Den kinesiska tillväxten väntas uppgå till 8 procent, klart över snittet under perioden 2013-2019, innan den växlar ned igen till strax under 5 procent 2022. 

Å andra sidan väntas återhämtningen bli svagare i euroområdet och USA. Även om båda väntas växa mer än det historiska snittet under de kommande två åren blir deras andel av den globala tillväxten lägre än deras andel av världsekonomin.

Priset för en recession betalas inte bara i förlorat BNP utan också i den potentiella tillväxt som försvunnit på grund av raset. OECD varnar för ”betydande permanenta kostnader” av pandemin då den totala produktionen fortfarande väntas vara lägre än vad som förväntades i början av året till slutet av 2022.

Prognosen bygger på ett antagande om fortsatt stora finanspolitiska stimulanser. Världens samlade finanspolitiska underskott väntas uppgå till 11,5 procent i år och ligga kvar över 8 procent 2021. Även 2022 ligger prognosen för underskottet över snittet under perioden 2013-2019.

Framför allt manar OECD världens regeringar att inte rycka undan mattan för ekonomin med plötsliga avbrott i krisåtgärderna, även om dessa alltmer bör fokusera på att stötta livskraftiga företag och leverera strukturreformer som höjer tillväxtpotentialen på sikt.

”Målet för alla länder bör vara att undvika för tidiga och abrupta avbrott av stimulanser medan ekonomier fortfarande är bräckliga och tillväxt hindras av restriktioner”, heter det i rapporten.

För svensk del spås en gradvis återhämtning med 3,3 procents tillväxt både 2021 och 2022 efter ett tapp på 3,2 procent i år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?