1515

OECD: Svensk skola har få undervisningstimmar

Svenska grundskolelever får mindre undervisning än i många andra OECD-länder. 

Med en garanterad undervisningstid på totalt 6 890 timmar ligger den svenska grundskolan tydligt under OECD-snittet på 7 539 timmar. Särskilt svaga elever vinner på att få tillräckligt med tid med sina lärare, konstaterar OECD i sin rapport Education at a glance. OECD påpekar också att Skolkommissionen föreslagit att undervisningstiden utökas.

I rapporten, som kan ses som en global statistisk årsbok, sticker Sverige ut på flera punkter. Det gäller bland annat den ovanligt höga andelen inom högskolan som tar examen (på grundläggande eller forskarnivå) inom hälso- och sjukvård och social omsorg: 27 procent. Det kan jämföras med OECD-snittet på 14 procent.

OECD skriver också att de svenska lärarlönerna fortfarande släpar efter internationellt. Det gäller inte i början av karriären, men efter 10—15 år i yrket. Men Lärarlönelyftet kan komma att ändra på bilden, konstaterar OECD.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?