Annons

OECD: Storbritannien har år av stimulansbehov framför sig

För att stärka en skral tillväxt i Storbritannien kommer det troligen att behövas stora finanspolitiska stimulanser under flera år framöver.

Det skriver OECD i en rapport om Storbritannien.

”Redan befintliga stödjande finanspolitiska åtgärder kommer att påskynda återhämtningen men ytterligare åtgärder kommer att behövas”, skriver OECD.

Det påpekas att möjligheterna till ytterligare penningpolitiska stimulanser från Bank of England är begränsade men att de låga räntorna ger utrymme finanspolitiskt.

”En huvudutmaning kommer att vara att säkerställa att folk i rörelser som varaktigt påverkas av covid-19-krisen kan röra sig till nya verksamheter och inte avskiljs från arbetsmarknaden”, skriver OECD.

De ekonomiska utsikterna är särdeles osäkra till följd av att det finns en risk för att Storbritannien lämnar EU utan ett handelsavtal medan fallen av covid-19 på nytt börjat öka.

”En nära handelsrelation med EU skulle stödja återhämtningen, produktiviteten och sysselsättningen för båda parterna”, framhåller OECD.

För Storbritannien finns det stora risker på nedsidan ekonomiskt relaterat till utträdet från EU:s marknad kombinerat med risker från covid-19. Till viss mån har den brittiska ekonomiska aktiviteten dragit upp men efterfrågan väntas av OECD överlag endast gradvis återhämta sig.

”Anpassade finanspolitiska åtgärder och penningpolitiskt stöd kommer att vara avgörande för att skapa en ihållande återhämtning”, anser OECD och lyfter fram möjligheterna till att främja digitalisering och påskynda skiftet mot hållbarhet i miljön.

Coronaviruset väntas inverka på den brittiska produktiviteten och sysselsättningen under flera år.

Att skydda sårbara hushåll bör vara en fortsatt prioritet under återhämtningsfasen. Därutöver är det viktigt att stötta livskraftiga företags likviditet, anser OECD.

”Beslut som nu tas angående hur covid-19-krisen ska skötas och kring framtida handelsrelationer kommer att ha en kvarvarande inverkan på nationens ekonomiska riktning under kommande år”, skriver OECD vidare.

OECD anser alltså att det krävs stora finanspolitiska stimulansprogram, antagligen under flera år, i Storbritannien för att säkerställa återhämtningen. Nästa år, jämfört med 2019, förväntas den offentliga brittiska skulden ha ökat omkring 20 procentenheter, i förhållande till BNP. På längre sikt kommer Storbritannien att behöva ta itu med den ökade skuldsättningen.

”När återhämtningen är fast förankrad bör huvudfokus läggas på at adressera det återstående strukturella underskottet och att sätta den offentliga skuldkvoten på en nedåtgående bana”, skriver OECD.

Trots skuldsättningen kan den brittiska regeringen låna upp pengar till negativ ränta på upp till tre år samt till lägre än 0,5 procents ränta på 50 år. I mars i år var nära hälften av statsskulden bunden på minst 15 års löptid.

”Att låsa in låga räntor med långsiktig upplåning för att finansiera nödåtgärder kommer att bidra till att minska känsligheten mot stigande räntor”, skriver OECD.

OECD spådde i sin interimsprognos i september att Storbritanniens BNP skulle minska med 10,1 procent i år och öka med 7,6 procent nästa år. Den offentliga skulden väntas uppgå till 140,1 procent av BNP nästa år. 


Innehåll från CrunchfishAnnons

Cash is dead, long live cash!

I Sverige är kontanterna på väg att försvinna helt. Då försvinner marknadens bästa betalmedel eftersom kontanter är det enda som alltid fungerar och aldrig äventyrar din personliga integritet. Kanske är de historia inom bara tre år och då är det bråttom att ta fram ett digitalt alternativ som har samma fina egenskaper som kontanter. 

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle må ha sina fördelar, men inom en snar framtid kommer vi att sakna ett betalningsmedel som alltid fungerar. Driftsstopp och längre störningar på nätet riskerar att lamslå hela Sverige. Riksbanken överväger att möta utmaningen med en digital e-krona och det har diskuterats i tre webinarier modererade av Crunchfishs VD. Om e-kronan ska kunna erbjuda samma egenskaper som dagens kontanter krävs ett radikalt nytänk och även ny teknik. Crunchfish har utvecklat en lösning för digitala kontanter som gör att betalningen garanterat fungerar friktionsfritt utan att tumma på integriteten.

– När det gäller säkerhet använder vi samma beprövade teknologi som vid tokeniserade kortbetalningar med digital signering från ett säkert utrymme i mobilen. I Sverige kan digitala kontanter integreras med mobila plånböcker som Swish och även direkt i korträlsen. Vi för nu också partnersamtal med flera internationella bolag om digitala kontanter, förklarar Crunchfishs VD Joachim Samuelsson som är serieentreprenör och teknikpionjär med över tjugo patent och patentansökningar inom digital betalning och närhetsbaserad interaktion.

Personlig integritet vid betalningar

Digitala kontanter kompletterar alla typer av betaltjänster och tillåter betalaren att vara både privat och anonym. Betalningen är alltid friktionsfri och avvecklas antingen slutgiltigt vid betalningsögonblicket till en mobil plånbok eller till ett bankkonto om mottagaren så önskar. 

– I Tyskland är kontanter fortfarande det vanligaste betalmedlet, medan i Sverige används kontanter bara i 9% av butiksbetalningarna. Den främsta anledningen till att tyskarna håller fast vid kontanterna är oviljan mot digital spårbarhet. Med digitala kontanter är det möjligt att hitta en önskvärd balans mellan personlig integritet och motverkan mot penningtvätt. Banken måste inte se alla betalningar bara för att de är digitala. Vi löser det. 

Om krisen kommer

Digitala kontanter gör betalmarknaden robust. Utan tillgång till nätet klarar vi oss bara i några få dagar tills likviditeten är slut i marknaden. Då kan vi inte längre betala för varor och tjänster. Även om det inte är vanligt förekommande har pandemin lärt oss att staten måste planera för och värna om grundläggande samhällsfunktioner. Att hoppas att folk kommer ha kontanter i madrassen kommer inte fungera när alla rutiner för kontanthantering har försvunnit. 

– Vår vision är att vi kommer att fortsätta betala med kontanter, fast i digital form. Digitala kontanter överförs friktionsfritt och omedelbart eftersom de är oberoende av allt som kan strula online. Endast om man behöver tillgång till mer pengar än vad som finns i den mobila plånboken behöver man koppla upp sig. Digitala kontanter kan emellertid också distribueras säkert med vanlig post och scannas in i mobilen om telenätet ligger nere. Det är en nödvändig egenskap vid kris under en längre tid, avslutar Joachim.

Om Crunchfish

Crunchfish är ett IT-bolag från Malmö som utvecklat patentsökta lösningar för digitala kontanter som både kan integreras direkt med rälsen eller i en mobil plånbok. Lösningarna är globalt skalbara och gör betalningar robusta eftersom riskerna med störning och driftstopp helt elimineras. Crunchfish är internationellt verksamt och är noterade på Nasdaq First North Growth Market sedan 2016. 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?