Annons

OECD skriver upp global tillväxtprognos

Den globala BNP-tillväxten väntas öka under kommande år med en mer synkroniserad tillväxt i flera länder.

Det skriver OECD i en interimsprognos på onsdagen.

OECD spår en global tillväxt på 3,5 procent i år och 3,7 procent nästa år. I juniprognosen bedömde OECD att BNP skulle öka 3,5 procent i år och 3,6 procent nästa år.

OECD varnar samtidigt för att den globala tillväxten ännu inte är säker.

"Återhämtningen i investeringar och handel är fortsatt svagare än vad som krävs för en ihållig hälsosam produktivitetstillväxt. Löneökningarna har varit en besvikelse och hållit inflationen på låg nivå. Stark framtida tillväxt på tillväxtmarknader är beroende av djupare reformer", skriver OECD.

Organisationen konstaterar vidare att beslutsfattare inte får ta den nyfunna styrkan med ro. För att försäkra sig om robust tillväxt på medellång sikt bör penningpolitiken vara fortsatt ackommoderande i vissa ekonomier men med ett öga på finansiell stabilitet, så att stöd kan fortsätta ges medan det sker en fortsatt rebalansering till finanspolitiska och strukturella initiativ.

"Strukturella insatser måste intensifieras för att stärka den kommande återhämtningen i investeringar, för att adressera långsam produktivitetstillväxt och försäkra att återhämtningen kommer alla till del", skriver OECD.

Mer ambitiösa strukturella reformer behövs för att försäkra att den globala ekonomin går mot en starkare mer uthållig tillväxtbana och att högre inkomster och levnadsstandard fördelas jämnare.

Perioden med kortsiktigt momentum i den globala ekonomin tillsammans med det finansiella utrymme som skapats av den nuvarande penningpolitiska miljön ger beslutsfattare utrymme att adressera strukturella hinder som håller tillbaka produktivitetstillväxten och att en del av medborgarna halkar efter, skriver OECD.

OECD skriver vidare att låga mått på volatiliteten på aktiemarknaden uppmanar investerare att söka sig till mer riskabla tillgångar, vilket skapar en "betydlig" risk om marknadssentimentet plötsligt skulle vända. Organisationen pekar också ut ett antal länder, Australien, Kanada, Sverige och Storbritannien, där bostadspriserna är höga relativt hyror vilket bidrar till ökade finansiella risker om stigande räntor skulle utlösa en korrektion på bostadsmarknaden.

Fortsatt användande och utträde från okonventionell policy innebär en betydlig utmaning för penningpolitisk och finansiell stabilitet. De stora balansräkningarna hos flera centralbanker efter år med kvantitativa lättnader väcker frågor om sekvensering av beslut kring centralbankers tillgångar och räntenivåer.

"För att minimera volatiliteten på finansmarknader och globala spridningseffekter bör centralbanker vid lämpligt tillfälle välja att minska sina tillgångar gradvis och på ett förutsägbart sätt", skriver OECD.

BNP-tabell

BNP 2017 Rev 2018 Rev
==============================================================
Global 3,5 0,0 3,7 0,1
USA 2,1 0,0 2,4 0,0
EMU 2,1 0,3 1,9 0,1
- Tyskland 2,2 0,2 2,1 0,1
- Frankrike 1,7 0,4 1,6 0,1
- Italien 1,4 0,4 1,2 0,4
Japan 1,6 0,2 1,2 0,2
Storbritannien 1,6 0,0 1,0 0,0

Kina 6,8 0,2 6,6 0,2
Indien 6,7 -0,6 7,2 -0,5
Brasilien 0,6 -0,1 1,6 0,0
==============================================================

Revidering avser jämförelse med prognosen i juni.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?