ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

OECD riktar kritik mot pensionssystemen

  • Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det moderna arbetslivet, med fler egenföretagare, frilansare och tillfälligt anställda, utmanar västvärldens pensionssystem.

Här måste pensionssystemen anpassas snabbt, enligt en ny rapport från OECD.

I en omfattande granskning, rapporten Pensions at a glance 2019, kritiserar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD medlemsländerna för att vara för långsamma.

”Regeringar behöver snabbt införa mer inkluderande och harmoniserade pensioner som passar alla grupper. Gapet mellan pension i traditionella jobb med fast anställning och mer moderna och annorlunda arbetsvillkor är stort”, säger OECD:s generalsekreterare Angel Gurria i en presskommentar.

En genomsnittlig egenföretagare i västvärlden får bara 80 procent av den pension som fastanställda väntas få, trots att inkomster och antalet yrkesverksamma år varit likvärdiga, enligt OECD:s beräkningar.

Organisationens råd är att länder bör göra tjänstepensionerna mer flexibla samt hitta modeller som passar för moderna anställningsvillkor.

När det gäller nivån på dagens pensioner i förhållande till snittinkomsten i landet ligger Sverige högre än OECD:s genomsnitt i åldrarna 66 till 75 år. Den svenska snittinkomsten 97 procent, jämfört med 93 procent för alla länder.

Däremot är den genomsnittliga pensionen för alla i Sverige över 65 år lägre än OECD:s snitt på 87,4 procent. Svenska pensionärer har i snitt 85,5 procent i pension.

Lägst inom Europa är pensionerna i Baltikum med drygt 70 procent samt Tjeckien och Belgien.

Europas högsta pensioner i förhållande till snittinkomsten har Frankrike, Italien, Luxemburg, Grekland och Portugal med nivåer kring 100 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer