Annons

Odlaren ångrar sin corona-oro: ”Skulle inte dragit ner så mycket”

Att stora nöjesanläggningar ställer in sina halloweenkalas har inte knäckt landets pumpaodlare. Tvärtom är efterfrågan så hög att vissa befarar pumpabrist till det stundande firandet.

Foto:Claudio Bresciani/TT

”Just nu köper affärerna och det finns efter sug efter det.”

Agneta Svensson, som odlar åtta hektar halloweenpumpor och åtta hektar mat- och dekorationspumpor på skånska Bjärehalvön, är optimistisk. Trots att corona påverkar våra högtidsfiranden är hon övertygad om att konsumenterna köper sig en pumpa till Halloween även i år.

”Folk vill förgylla tillvaron.”

Landets största pumpaodlare, Leif Nilsson i skånska Löderup, tycker även han att efterfrågan ser ut som vanligt. Runt 1.800 ton pumpor – från halloweenpumpa till delikatesspumpor som hokkaido och butternut – ska nu ut till landets butiker.

”Sedan går det mot mindre storlekar. Vi märker det, kanske beror det på små hushåll”, säger Leif Nilsson och fortsätter:

”När det började skulle halloweenpumpan vara så stor som möjligt. Nu ska den vara mindre, och ligga på mellan tre till åtta kilo.”

Men vissa förändringar har skett i år.

”Vi levererade till Gröna Lund i fjol och det är ju stängt. Men vi har Skånes djurpark — de tar pumpor.”

Nöjesanläggningar som Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm har ställt in sina Halloweenfiranden på grund av pandemin – något som satte pumpaodlare Magnus Magnusson i Mellby utanför Laholm i klistret. För när Liseberg meddelade att nöjesparken håller stängt på grund av corona satt han plötsligt med ett överflöd av tusentals osålda pumpor. Men situationen har löst sig.

”Ja, det blev en massmedial grej så det har löst sig fantastisk bra. Massor har hört av sig — kommuner, fastighetsföretag och privatpersoner som har köpt pumporna”, säger han när TT ringer.

Odlingen, som består av 200 ton pumpor i år, har gått åt så pass att Magnus Magnusson till och med tror att det kan uppstå viss brist på pumpor i höst.

”Jag får den uppfattningen. Många har hört av sig av mina vanliga kontakter bland grossisterna, och de jagar pumpor nu.”

Fler flaggar för eventuell brist. Pumpaodlare Jonas Nilsson på Öland har odlat halloweenpumpor som vanligt i år, men valde i våras att hålla igen lite på sådden av mindre dekorations- och matpumporna.

Orsaken? Oro för förändrade försäljningsmöjligheter.

”Med facit i hand skulle jag kanske inte dragit ner fullt så mycket”, säger han och berättar att efterfrågan hos konsumenterna finns trots att den stora skördefesten på Öland ställts in i år. Nu pågår jobbet med att få iväg alla halloweenpumpor till grossister i Skåne.

”Det är som vanligt, det är fullt ös. Vi packar på så mycket vi bara hinner och jag har väl beställningar på alla mina pumpor.”


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?