1515

Ödesval stundar i Sydafrika

Om några dagar ska Sydafrikas regeringsparti ANC välja en ny ledare efter den korruptionsanfrätte Jacob Zuma. Två toppkandidater slåss om posten som med största sannolikhet leder till presidentämbetet nästa år. Utgången är långt ifrån given.

"För den som bor på landsbygden är 50.000 rand väldigt mycket pengar. Man kan köpa sig ett hus för de pengarna. Det är klart att det är frestande, säger professor William Gumede, statsvetare och ANC-expert", när han tar emot TT i ett sommarvarmt Johannesburg.

Ryktet om 50.000 rand (drygt 30.000 kronor) dyker ständigt upp dessa dagar i Sydafrika inför den stundande ANC-kongressen. Bland andra sydafrikanska Sunday Times har rapporterat att det är vad en delegats röst uppges kosta för att ge sitt stöd åt den ena eller andra sidan inom det djupt splittrade partiet. Uppgifterna om röstköp förekommer på båda sidor.

Enligt Gumede står ANC nu inför sitt viktigaste val sedan 1994, då apartheidregimen röstades bort.

Ledarvalet, som äger rum på kongressens öppningsdag lördag, står mellan den tidigare ordföranden för Afrikanska unionen (AU) Nkosazana Dlamini-Zuma, 68, och landets nuvarande vicepresident Cyril Ramaphosa, 65. Det finns ytterligare ett antal kandidater, men de bedöms chanslösa.

Dlamini-Zuma har haft flera ministerposter i sydafrikanska regeringar och hon är – vilket är viktigt i sammanhanget – exfru till nuvarande president Jacob Zuma. Paret har fyra barn och om Dlamini-Zuma väljs kan hon på sikt få makt över eventuella korruptionsåtal mot sin förre make, som öppet stöder hennes kandidatur. Med jämna mellanrum tvingas Dlamini-Zuma tillbakavisa misstankar om att relationen skulle påverka henne i ett eventuellt framtida jobb som ANC-ledare och president.

Den andra kandidaten, Ramaphosa, var ett stort namn under kampen mot apartheidregimen. Den tidigare fackföreningsledaren var en av toppförhandlarna när det nya demokratiska Sydafrika skulle mejslas fram efter år av grym rasåtskillnadspolitik. Under dessa år var Ramaphosa en av de som på sikt väntades efterträda Nelson Mandela som president.

Men där fick han se sig slagen av rivalen Thabo Mbeki. Kort därpå lämnade Ramaphosa politiken och blev snart ett toppnamn inom sydafrikanskt näringsliv.

Åren i näringslivet var mycket framgångsrika för Ramaphosa och när han återvände till politiken 2012 – för att två år därpå bli vicepresident – gjorde han det som en av landets mest förmögna personer.

"Om Ramaphosa vinner tror jag att ett visst mått av lugn kommer att infinna sig i landet. Hos de offentliga institutionerna, hos näringslivet och inte minst hos finansmarknaden", säger William Gumede.

På papperet ser det gynnsamt ut för Ramaphosa. Han leder över Nkosazana Dlamini-Zuma efter att provinserna levererat sina nomineringar. Men det betyder inte att saken är klar. De mer än 5.000 delegaterna är inte bundna att rösta på den kandidat som deras provins eller distrikt fört fram.

Möjligen är det här som de omtalade 50.000 randen, om det finns fog för ryktet, kan fälla avgörandet för en och annan delegat.

"Om Dlamini-Zuma vinner är jag ganska säker på att ANC kommer att splittras, fortsätter Gumede och säger att många i så fall kommer att dra slutsatsen att det rör sig om röstfusk."

Han bedömer också att en splittring av ANC kommer att ske snabbt, kanske redan inom några månader.

"Då kan det bli så att olika partier måste samarbeta med varandra för att få majoritet efter nästa års president- och parlamentsval. Och det måste inte nödvändigtvis vara något dåligt."


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?