ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ödestimme för Spaniens premiärminister

Snart slår ödestimman för Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, i samband med att parlamentet ska rösta om han får sitta kvar vid makten. Oavsett hur det går har den senaste tidens korruptionsskandaler redan skadat hans parti.

"Partido Popular är just nu som en brännmanet", säger statsvetaren Jakob Lewander.

En djupare politisk kris håller på att segla upp i Spanien, där frågan ställs om Rajoy kan sitta kvar som premiärminister efter den senaste tidens korruptionsavslöjanden inom hans Partido Popular (PP).

Nyligen kom de första domarna i den så kallade Gürtelaffären som har hängt som en mörk skugga över PP under lång tid. Rajoy själv förnekar all kännedom om oegentligheterna.

Alla stora oppositionspartier anser att Rajoy måste avgå, framhåller Jakob Lewander, vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

"Om krisen fortsätter så kan det bli en blockering i parlamentet. Och uppstår det då ett läge där man inte längre klarar av att regera – och marknaderna reagerar brutalt på det – så är det allvarligt", säger han på telefon från andalusiska Jerez i södra Spanien.

"Det värsta för Spanien vore om ekonomin drogs in i en negativ spiral liknande den italienska."

Själva misstroendeomröstningen sker på fredag. Men redan under torsdagen inleddes en debatt i parlamentet, där ett hetlevrat ordkrig utbröt. Socialistpartiet PSOE:s Pedro Sánchez kräver premiärministerns omedelbara avgång.

"Erkänn, herr Rajoy, att er tid är förbi, dundrade Sánchez inför åhörarna."

De baskiska nationalisterna i parlamentet, PNV, kommer att rösta emot premiärminister Mariano Rajoy i misstroendeomröstningen vilket i praktiken garanterar att han kommer behöva avgå, rapporterar Reuters med hänvisning till medier.

Om premiärministern skulle avgå frivilligt och med omedelbar verkan skulle PSOE:s krav på misstroendeomröstningen dras tillbaka.

Rajoy kontrade med att anklaga Sánchez för att försöka sätta samman en regering han liknade vid ett Frankensteins monster och som skulle vara till stor skada för landet och ekonomin.

Det är socialistpartiet som har tagit initiativ till omröstningen. För att fälla premiärministern och utlysa nyval behöver de stöd, vilket de får från vänsteralliansen Unidos Podemos, uppger den spanska nyhetsbyrån EFE. Men det räcker inte. För att få absolut majoritet i parlamentet måste PSOE också samla stöd hos småpartierna – något som är lättare sagt än gjort.

"Det som har hänt är att socialistpartiet, som varit i skymundan ganska länge nu, har klivit fram och tagit det politiska initiativet. Socialisterna har med Pedro Sánchez i spetsen sagt att de vill ta över regeringsmakten och inom kort utlysa nyval. Men även om socialisterna inte vinner omröstningen så har de accentuerat sin position", säger Jakob Lewander.

Om omröstningen faller ut till Rajoys fördel är det ändå inte säkert att han klarar sig undan i det långa loppet.

"Många påpekar, i alla politiska läger, att han sitter väldigt löst till. Legitimiteten och trovärdigheten är redan så pass ifrågasatt", säger Jakob Lewander.

I Spanien pågår en förändring av det politiska systemet. Det förs en diskussion om att det krävs större samförstånd mellan partierna och mer transparens i politiken, berättar Jakob Lewander.

"Det talas om den kultur där val hålls och där vinnarna sedan har rätt att göra som de vill med de offentliga medlen. Den analysen kan man tycka vad man vill om, men att det sker en skinnömsning av Spaniens politiska system – och kultur – råder det ingen tvekan om."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies