1515
Annons

Ödesmättad överlämning när Biden kliver på presidentposten

”Jag svär högtidligen att jag med trohet kommer att ­utföra USA:s presidentämbete.”

Världens blickar riktas nu i veckan på nytt mot USA:s kongressbyggnad, Kapitolium, i Washington DC. Den 20 januari svär Joe Biden presidenteden framför byggnadens västra sida. 

Den 6 januari blev Kapitolium i Washington skådeplats för våldsamma upplopp.
Den 6 januari blev Kapitolium i Washington skådeplats för våldsamma upplopp.Foto:Carol Guzy

Byggandet av plattformen som bär upp den påkostade ­ceremonin – hela kalaset har en budget på 350 miljoner kronor – påbörjades redan i september.

Den 6 januari blev samma plattform och samma byggnad skådeplats för våldsamma upplopp, tårgasgranater och flera dödsfall när upphetsade Donald Trump-anhängare stormade byggnaden. 

Intrånget följdes av fördömanden från flera republikaner som tidigare försvarat Trump och hans uppgifter om påstått valfusk. De följdes också av en formalisering i kongressen av Joe Bidens valseger – samt av spekulationer kring ett tidigt avsättande av den sittande presidenten.

Men våldet kan samtidigt ses som ett kvitto på att Donald Trump fortsatt har mycket hängivna ­anhängare, som är beredda att gå långt för sin ledare. Att Trump blir av med sitt ämbete garanterar inte att han blir av med sitt inflytande, eller att Joe Biden och Kamala Harris blir av med honom. 

Det gör deras uppgift svårare. Frågan om hur pandemin ska bekämpas är redan djupt politiserad – och gör deras första stora arbetsuppgift till en betydande utmaning. 

Sedan väntar ett långt återuppbyggningsarbete för en ekonomi som drabbats hårt och för miljontals amerikaner som i värsta fall förlorat både jobb, ­anhöriga och tilltro till demokratin.


Shori Zand: ”Min idé förändrade marknaden”

Entreprenören Shori Zand var en pionjär inom den privata vården. Nu är hon investerare, har skrivit sin självbiografi och sticker till barnbarnen med extra choklad i smyg.

Shori Zand.
Shori Zand.Foto:Anna Bredberg

Din självbiografi heter En udda fågel. På vilket sätt är du en udda fågel efter 35 år i Sverige?

”Att vara en udda fågel handlar mer om en personlighet, något som sällan får plats inom det ’normala’, att man inte är den traditionella mamman och kvinnan som framför allt har ett stort ansvar för familjen, utan satsar på karriären och bolaget. Jag kommer från en helt annan bakgrund än de flesta i finansvärlden och investerar mina egna pengar, inte ärvda pengar eller någon fondförmögenhet.”

År 2000 startade du i Linköping en av de första privata barnmorskemottagningarna. Sett i backspegeln, vad var roligast?

”Det roligaste var att jag fick en chans att bryta den norm som senare ledde till grunden för valfrihet i vården. Min idé och det konkreta resultat som jag levererade förändrade marknaden.” 

Är det lättare eller svårare att lyckas för den som kommer till Sverige som invandrare i dag?

”Det är lättare, även om vi har ett mer polariserat samhälle där negativa röster hörs allt mer. Det finns en helt annan mångfald och acceptans i samhället i dag jämfört med på 1980-talet, när man i princip var ensam.”

Vilket är ditt bästa livsråd till andra?

”Innan man tar sig för något stort ska man bygga upp sig själv och sitt självförtroende, bygga sin egen plattform med klara mål och värderingar, oavsett vad andra tycker och tänker.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”Kring 1997–1998 hamnade jag i en identitetskris. Jag tappade bort mig själv. Det var en jobbig period när jag var borta från barnen och familjen.”

År 2015 sålde du ditt vårdföretag. Varför då?

”Det var rätt tajming både affärs- och känslomässigt. Vi var väldigt bundna av de avtal vi hade med staten och jag tyckte att vi hade nått så långt vi kunde.”

Kommer den privata sjukvården att bli en het valfråga i år med tanke på pandemin? 

”Ja, och tyvärr med en negativ ton mot den privata marknaden, men det är vi vana vid.”

Du får 50 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Jag placerar dem i mitt investmentbolag Avesina och tillsammans med andra kloka människor investerar vi i bra och innovativa välfärdsbolag.”

Vilken är din största extravagans?

”Köpa väskor.” 

I vilka situationer ljuger du?

”Aldrig i affärsrelationer, det straffar sig. Men något jag medvetet ljuger om är när jag ger mina barnbarn extra choklad när det inte är lördag.”

Vad är du riktigt bra på?

”Jag är duktig på att laga mat och sjunga.” 

Vad är du rädd för?

”Det jag ser i samhället i dag, polarisering och exkludering, det gör mig rädd för framtiden.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”När de vet lite, men pratar mycket.”

Om du fick ändra en sak om dig själv, vad skulle det bli?

”Att lära mig att behärska mina känslor. Jag kan bli känslomässig ibland.”

Vilken talang skulle du vilja ha?

”Jag skulle vilja vara mer tekniskt begåvad.” 

Vilken är den finaste komplimang du fått?

”Det var när jag vid ett besök på en av våra vårdverksamheter träffade en anhörig som var i nöd och som jag hjälpte. På väg ut vände han sig om, tog mina händer och sa: ’Du är en fin människa, jag ber om allt gott för dig och din familj’.”

Vad är moral för dig?

”Goda gärningar som gagnar andra människor.”

Vilken är din främsta levnadsregel?

”Ärlighet – och att inte ge upp.” 

Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du ändra på först?

”Jag skulle verka för ett mer jämlikt samhälle där alla har det ungefär lika bra, både ekonomiskt och vad gäller människovärde.”

Tror du på Gud?

”Både ja och nej. Jag är ingen religiös människa, jag tror mer på människans goda krafter. Samtidigt kan jag tycka att det i vissa stunder är skönt att överlämna sig till något som är mäktigare.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Vi ska ha en sommarfest och bjuda in vänner och bekanta.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?