Ödesmättad överlämning när Biden kliver på presidentposten

”Jag svär högtidligen att jag med trohet kommer att ­utföra USA:s presidentämbete.”

Världens blickar riktas nu i veckan på nytt mot USA:s kongressbyggnad, Kapitolium, i Washington DC. Den 20 januari svär Joe Biden presidenteden framför byggnadens västra sida. 

Den 6 januari blev Kapitolium i Washington skådeplats för våldsamma upplopp.
Den 6 januari blev Kapitolium i Washington skådeplats för våldsamma upplopp.Foto:Carol Guzy

Byggandet av plattformen som bär upp den påkostade ­ceremonin – hela kalaset har en budget på 350 miljoner kronor – påbörjades redan i september.

Den 6 januari blev samma plattform och samma byggnad skådeplats för våldsamma upplopp, tårgasgranater och flera dödsfall när upphetsade Donald Trump-anhängare stormade byggnaden. 

Intrånget följdes av fördömanden från flera republikaner som tidigare försvarat Trump och hans uppgifter om påstått valfusk. De följdes också av en formalisering i kongressen av Joe Bidens valseger – samt av spekulationer kring ett tidigt avsättande av den sittande presidenten.

Men våldet kan samtidigt ses som ett kvitto på att Donald Trump fortsatt har mycket hängivna ­anhängare, som är beredda att gå långt för sin ledare. Att Trump blir av med sitt ämbete garanterar inte att han blir av med sitt inflytande, eller att Joe Biden och Kamala Harris blir av med honom. 

Det gör deras uppgift svårare. Frågan om hur pandemin ska bekämpas är redan djupt politiserad – och gör deras första stora arbetsuppgift till en betydande utmaning. 

Sedan väntar ett långt återuppbyggningsarbete för en ekonomi som drabbats hårt och för miljontals amerikaner som i värsta fall förlorat både jobb, ­anhöriga och tilltro till demokratin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?