Annons

Odenberg kritisk till misstroende mot Hultqvist

Den förre försvarsministern Mikael Odenberg, M, är kritiskt till att Alliansen riktar misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist.
”Jag ser inte vad Peter Hultqvist har gjort för konstitutionellt fel”, säger Mikael Odenberg.

Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska kraftnät.
Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska kraftnät.Bild:Henrik Montgomery

På onsdagen stod det klart att de fyra allianspartierna riktar misstroende mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman samt försvarsminister Peter Hultqvist.

Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering, anser att man ska vara försiktig med hur man använder sig av misstroendeförklaring och ställer sig kritisk till att det riktas mot Peter Hultqvist.

”Jag har ju i olika sammanhang gett uttryck för att man ska vara lite försiktig och respektfull när det gäller hur man hanterar de parlamentariska instrument som står till ens förfogande. Till exempel så har jag kritiserat att man helt plötsligt ska använda misstroendeinstitutet därför att man ogillar flygskatt. Det här är ett konstitutionellt vapen och det ska bara användas när det handlar om att statsråd i sin ämbetsutövning gravt har missköt sig och misshandlat författningen”, säger Mikael Odenberg till Di.

”Jag ser inte vad Peter Hultqvist har gjort för konstitutionellt fel. Man kan tycka att han borde ha informerat försvarsutskottet, men var i står det konstitutionella felet? Här tycker jag det verkar som att Alliansen har ryckts med i sin egen upphetsning över den turbulenta politiska situationen”, fortsätter han.

Mikael Odenberg poängterat att det ansvar som tidigare låg på försvarsministern har flyttats över till inrikesministern. Att man riktar misstroende mot Anna Johansson och Anders Ygeman tycker han dock är motiverat.

”Att man som infrastrukturminister under ett års tid inte har en susning om vad som pågår i en av de myndigheter som man har ansvar för är helt oursäktligt. Och Ygeman har som inrikesminister ett samlat ansvar för de här civila beredskaps- och krishanteringsfrågorna. Att han inte har angjort den här frågan i säkerhetspolitiska rådet är också ytters graverande”, säger Mikael Odenberg.

Att statminister Stefan Löfven kommer utlysa extra val tror Mikael Odenberg dock inte.

”Jag tror inte Stefan Löfven kommer utlysa nyval, men man kan inte utesluta att han lämnar in regeringens avskedsansökan och att vi får en talmansrunda”, säger han.

Innehåll från Consafe LogisticsAnnons

Minska klimatbelastningen med hållbara lagerlösningar

Vi beställer mer online. Vi lägger mindre ordrar, men oftare. Detta leder till fler transporter och till en hög negativ miljöpåverkan.

– Därför måste distributionskedjorna öka sitt fokus på att bli mer hållbara, annars kommer vi aldrig nå de globala målen, säger Mikael Brorsson, produktchef på Consafe Logistics.

I vårt moderna konsumtionssamhälle är distributionskedjorna under konstant press. Företagen ska leverera allt större volymer, i allt snabbare takt. Under de senaste åren har vi alla dessutom blivit varse om hur snabbt allt kan förändras; pandemi, krig, energipriser, inflation och nu även en lågkonjunktur runt hörnet. 

Trots detta förväntar sig konsumenter fortfarande ett stort utbud av varor, tillgänglighet dygnet runt och leverans med korta ledtider. Det leder till hög miljöpåverkan. Hur ska företag kunna leva upp till konsumenternas efterfrågan men samtidigt minska sitt miljöavtryck? 

Hur kan du göra lagret mer hållbart och miljövänligt

Begreppet hållbarhet har tre dimensioner; ekonomiska, miljömässiga och sociala. I ett lager innebär detta att man uppnår mer med mindre resurser. Därigenom bibehålls lönsamheten samtidigt som miljöavtrycket minskar. Det innebär också att teknik och optimering förbättrar arbetsmiljön och främjar inkludering bland lagerpersonalen.  

Ett väl optimerat lager är nyckeln till att minska miljöavtrycket och bli mer hållbar inom transport- och logistiksektorn. –Gällande lagerhantering så sparar man både tid och körsträckor med hjälp av optimerade processer, menar Mikael. 

5 sätt ett Warehouse Management System (WMS) kan förbättra hållbarheten i lagret

1. Placering av varor efter hur efterfrågade de är ökar plockeffektiviteten. De mest populära produkterna ligger närmast, mindre populära placeras längre bort i lagret. 

2. Genom AI-funktionaliteter anpassas förpackningen till produktens storlek.  På så sätt minskas onödig luft i paketen och fyllnadsgraden i transporterna ökar.

3. Med AI-funktionaliteter som beräknar de kortaste plockvägarna på lagret minskar transportsträckorna. Detta sparar både energi samt minskar slitaget på lastbilar och truckar. Många företag kan härigenom minska sina plockrundor med upp till 20 procent  

4. Algoritmer som kartlägger kundens inköpsmönster underlättar packning av flera produkter i samma leveranslåda  

5. Smart scanning och extra verifiering under plockning minskar plockfel, vilket bidrar till att minska onödiga returstransporter.

 

Vikten av att ha rätt WMS

Med rätt lagerhanteringssystem sparar företag kostnader, får förbättrad arbetsmiljö och klimatet gör också stora vinster. Mikael berättar att de brukar räkna med att Consafe Logistics egna system Astro WMS ® reducerar plockrutten med 20 procent. 

– Antalet rader som plockas varje timme ökar med 30 procent. En kund med 10 lager minskade till exempel sina koldioxidutsläpp med 87 ton per år och enhet.  

Forskning och utveckling 

Consafe Logistics återinvesterar ca 13 procent av företagets årliga omsättning i vidareutveckling av sitt warehouse managementsystem. 

–Vi erbjuder marknadens mest uppdaterade och intuitiva system. Det ska vara lätt för kunden att göra rätt, avslutar Mikael.

Om Consafe Logistics

Consafe Logistics är Europas ledande leverantör av lagerhanteringssystem. Vi levererar tillförlitliga, flexibla och smarta lösningar som skapar konkurrensfördelar för våra kunder över hela världen. Consafe Logistics Group har 450+ anställda som stödjer våra globala kunder från sex europeiska länder - Danmark, Finland, Nederländerna, Norge, Polen och Sverige. Huvudkontoret ligger i Lund, Sverige.  

Läs mer och ladda ned Consafe Logistics Hållbarhets rapport här

Läs mer på www.consafelogistics.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Consafe Logistics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera