ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
It-skandalen i Transportstyrelsen

Odenberg kritisk till misstroende mot Hultqvist

  • Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska kraftnät. Foto: Henrik Montgomery

Den förre försvarsministern Mikael Odenberg, M, är kritiskt till att Alliansen riktar misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist.
”Jag ser inte vad Peter Hultqvist har gjort för konstitutionellt fel”, säger Mikael Odenberg.

På onsdagen stod det klart att de fyra allianspartierna riktar misstroende mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman samt försvarsminister Peter Hultqvist.

Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering, anser att man ska vara försiktig med hur man använder sig av misstroendeförklaring och ställer sig kritisk till att det riktas mot Peter Hultqvist.

”Jag har ju i olika sammanhang gett uttryck för att man ska vara lite försiktig och respektfull när det gäller hur man hanterar de parlamentariska instrument som står till ens förfogande. Till exempel så har jag kritiserat att man helt plötsligt ska använda misstroendeinstitutet därför att man ogillar flygskatt. Det här är ett konstitutionellt vapen och det ska bara användas när det handlar om att statsråd i sin ämbetsutövning gravt har missköt sig och misshandlat författningen”, säger Mikael Odenberg till Di.

”Jag ser inte vad Peter Hultqvist har gjort för konstitutionellt fel. Man kan tycka att han borde ha informerat försvarsutskottet, men var i står det konstitutionella felet? Här tycker jag det verkar som att Alliansen har ryckts med i sin egen upphetsning över den turbulenta politiska situationen”, fortsätter han.

Mikael Odenberg poängterat att det ansvar som tidigare låg på försvarsministern har flyttats över till inrikesministern. Att man riktar misstroende mot Anna Johansson och Anders Ygeman tycker han dock är motiverat.

”Att man som infrastrukturminister under ett års tid inte har en susning om vad som pågår i en av de myndigheter som man har ansvar för är helt oursäktligt. Och Ygeman har som inrikesminister ett samlat ansvar för de här civila beredskaps- och krishanteringsfrågorna. Att han inte har angjort den här frågan i säkerhetspolitiska rådet är också ytters graverande”, säger Mikael Odenberg.

Att statminister Stefan Löfven kommer utlysa extra val tror Mikael Odenberg dock inte.

”Jag tror inte Stefan Löfven kommer utlysa nyval, men man kan inte utesluta att han lämnar in regeringens avskedsansökan och att vi får en talmansrunda”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies