”Vi fortsätter expansionen av livsmedelskedjan i Sverige och blickar även internationellt. Men vi ska nu även licensiera vår tekniska plattform till andra aktörer inom handeln och blir därmed främst ett tjänsteföretag i techsektorn”, säger grundaren Daniel Lundh.
Butiksdöden hör till historien om man som retailaktör agerar och digitaliserar sig, spår han.
”Vi har flera avtal på gång med börsbolag. Framtidens butiker kommer vara hybridlösningar där personalen kan ta bättre hand om kunderna än genom att bara stå i kassan.”
Livsmedelskedjan Lifvs öppnade Sveriges första helt obemannade dygnet runt öppna livsmedelsbutik 2019. I dag har bolaget 27 digitaliserade butiker, som kunderna låser upp och handlar i med mobilen. Målet är att dubblera antalet butiker inom två år.
”Sedan kan det gå ganska snabbt. Vi räknar med att det finns ett behov på 1.000 orter, mest på landsbygden. Vi började med modulbutiker för att kunna bygga snabbt och flytta vid behov. Nu finns det även tomma lokaler som vi kan installera vår teknik i, konstaterar han.
”Ambitionen är att etablera oss där behovet är störst. Med vår egenutvecklade plattform driftar vi våra livsmedelsbutiker och konsumentens app.”
I butikerna där sortiment anpassats efter hur kunderna handlar, ska dessa kunna hitta allt de behöver för en komplett måltid vare sig det rör sig om frukost, lunch eller middag.
”Vi samlar på oss data om vad kunderna köper, vi vet vad de gillar och kan därför komma med relevanta och personaliserade förslag om kompletteringshandel när de handlar.”
Men nu är ett nytt steg i utvecklingen alltså nära. Den tekniska plattformen är byggd för att kunna hantera vilken produkt som helst, menar Daniel Lundh.
Den tekniska plattformen ska nu licenseras till andra butikskedjor. Än vill inte Daniel Lundh avslöja vilka det rör sig om, men en vill addera obemannat, en vill konvertera befintliga butiker till semi obemannat och en vill ha plattformen för att samla kunddata. Daniel Lundh tror att samtliga vill ge kunderna bättre köpresa i butiken.
”I dag frågar kassapersonal oftast om man är medlem när man ska betala, man gör det alltså när man är på väg ut ur butiken. Vi onboardar kunden när den går in i butiken och håller kunderna i handen hela vägen till köp. Det är en stor fördel.”
”De som byggt upp separata strukturer för e-handeln, fysiska butiker, DTC, etc kan aldrig äga relationen då de inte får en komplett bild av kunden. Alla större retailaktörer funderar på hur de kan slå ihop kanalerna och samla data på ett och samma ställe, vilket vår plattform gör”, säger Daniel Lundh.
Plattformen lämpar sig för alla typer av butiker, men den obemannade driften lämpar sig mer för bekvämlighetsprodukter, som livsmedel, böcker, kläder och viss typ av byggmaterial, konstaterar han.