Annons

Obducat föreslår emission efter dystert 2017

Obducat föreslår en emission till sina aktieägare av så kallade units, bestående av aktier och teckningsoptioner, om cirka 36 miljoner kronor före emissionskostnader.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att försäljningen under 2017 har varit betydligt lägre än förväntat på grund av fördröjd orderingång

Emissionslikviden ska användas till att genomföra planerade investeringar i den strategiska plan styrelsen fattat beslut om för perioden 2018-2020.

"Obducat hade stora förväntningar på att 2017 skulle bli det år då bolagets teknik- och produktportfölj skulle nå kommersialisering i en större omfattning. Bolaget kan nu konstatera att många av de trögheter som präglade 2016 fortsatt funnits kvar under 2017 och negativt påverkat möjligheterna till kommersiella framsteg", heter det.

Baserat på förväntan om att kommersialiseringen skulle komma igång under 2017 valde Obducat att genomföra en nyemission i december 2016 om cirka 85 miljoner kronor. Emissionen blev dock inte fulltecknad utan inbringade cirka 49 miljoner kronor. Bolaget valde ändå att aktivera merparten av de satsningar som planerats inför nyemissionen. 

"Det lägre emissionsutfallet medförde att det inte fanns något likviditetsutrymme för att kunna hantera några större avvikelser från förväntad orderingång, omsättning och därmed lönsamhet", skriver Obducat.

Obducat bedömer att trots ett mycket dåligt utfall under 2017 har marknadsförutsättningarna förbättrats.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?