1515
Annons

Obama om Trumps Iranbeslut: "Ett allvarligt misstag"

USA:s förre president Barack Obama kritiserar sin efterträdare för beslutet att dra sig ur det globala kärnenergiavtalet med Iran.

"Ett allvarligt misstag", skriver han i ett uttalande.

Bild:TT

Obama, som var president när överenskommelsen slöts 2015, har mestadels undanhållit sig från att kommentera president Donald Trumps politik. Men när det rört stora frågor som han själv varit med och genomdrivit – som Parisavtalet och sjukvårdsreformen Obamacare – har han inte kunnat hålla sig.

Den förre demokratiske presidenten går hårt åt Trump och säger att kärnenergiavtalet har spelat stor roll för att hejda Irans utveckling av landets kärnvapenprogram.

"Därför är dagens besked så missriktat", skriver Obama, och tillägger att USA vänder ryggen mot sina närmaste allierade och ett avtal som landets ledande diplomater och forskare förhandlat fram.

I ett tal i Vita huset meddelade Trump att USA lämnar avtalet, trots att flera världsledare har försökt övertala honom att ändra sig. Trump anser inte att överenskommelsen i sin nuvarande form hindrar Iran från att utveckla kärnvapen.

Det var ett av Trumps vallöften att USA skulle dra sig ur. Han har kallat kärnvapenavtalet från 2015 för "vansinnigt".

USA kommer nu att återinföra sanktionerna mot Iran och utöver det införa de mest kraftfulla sanktioner som är möjliga. Avtalets övriga parter – Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland – har sagt att de tänker försöka hålla liv i överenskommelsen.

Beslutet har lett till starka reaktioner, och bland annat Turkiet spår att en rad nya konflikter kan uppstå.

"Att USA lämnar överenskommelsen är ett beslut som kommer att orsaka instabilitet och nya konflikter", twittrar Ibrahim Kalin, talesperson för den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Han skriver även att Turkiet kommer att fortsätta att motsätta sig alla typer av kärnvapen.

Strax efter beskedet från Trump gick president Emmanuel Macron ut med att Frankrike kommer att arbeta för ett bredare avtal med Iran.

"Vi kommer att arbeta tillsammans för ett bredare ramverk som omfattar aktiviteter inom kärnenergi, perioden efter 2025, robotprogram och stabilitet i Mellanöstern, särskilt i Syrien, Jemen och Irak", twittrar Macron.

Irans president Hassan Rohani har sagt att landet kommer att hålla sig till innehållet i avtalet tills vidare.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?