1515
Annons

ÖB: Viktigt signalera vad vi gör

Hot och kränkningar från en kvalificerad motståndare övergår i angrepp och krig. Det är scenariot när det svenska och finländska flygvapnet, med understöd av luftvärn, hemvärn och marinen, genomför årets stora luftförsvarsövning.

Överbefälhavare Micael Bydén.
Överbefälhavare Micael Bydén.Foto:Claudio Bresciani/TT

”Det är viktigt att signalera vad vi gör, Finland är med, övningsområdet är stort och sträcker sig ut över Östersjön”, säger överbefälhavare Micael Bydén.

”Det finns de som följer oss väldigt noga, ser vad vi gör och hur vi jobbar.”

Bakom ÖB, på riksväg 44 en bit från F7 i Såtenäs, har just ett Jas-plan landat för att underhållas och göras redo för en ny start på raksträckan på den tillfälligt upprättade vägbasen. 

Det är halvvägs i den tio dagar långa övningen och händelseförloppet har utvecklats till krig, från kränkningar och hot. Övningen har planerats i ett år, inte utifrån det som skett sedan Rysslands invasion av Ukraina. Men det finns inslag som påminner om skeenden där.

”Scenariot är otäckt likt det som Ukraina har varit utsatt för”, säger överste Malin Persson, chef för flygflottiljen vid F7.

”I går hade vi ett anfall med en kryssningsrobot mot vår bas. Det var ju så det började i Ukraina”, säger Persson om de händelser som spelas upp för att pröva förmågor.

Hon beskriver årets övning som den mest komplexa för F7 på över 20 år, en övning med omkring 2 500 personer inblandade på ett eller annat sätt. Och Finland deltar helt integrerat för första gången. 

Flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Hedström, lyfter fram att en viktig del i övningen är att skydda baser och flygplan på marken mot attacker.

”Det kan vara mot kryssningsrobotar och långräckviddiga vapen, det har vi med i övningen”, säger han.

För första gången är det nyinköpta amerikanska luftvärnssystemet Patriot med i övningen. Det är en ett tillskott som Försvarsmakten ser som extra viktigt vad gäller förmåga.

”Patriots styrkor, i uthållighet och förmåga att slå mot kryssningsrobotor och ballistiska robotar, kompletterar väl stridsflygets förmåga i luftförsvaret.”

”Vi blir mycket starkare”, säger Hedström.

Han liksom hans chef, ÖB, är mycket nöjd med att Sverige har ansökt om medlemskap i Nato.

”Jag är mycket positiv till ansökan, jag vill också trycka på att vi tillsammans med Finland tillför stark förmåga till Nato”, säger Hedström.


7,4 av 12 miljarder i hamn – Di listar SBB:s miljardförsäljningar

Efter en expansiv period där fastighets- och bolagsförvärven avlöpte varandra och som belönades med stora kursuppgångar har SBB dragit rejält i handbromsen. Fastighetsbolaget har under året tvingats sälja tillgångar i rask takt för att stärka balansräkningen och återvinna marknadens förtroende – Di har listat SBB:s försäljningar.

”Hela turbulensen kring SBB handlar väldigt mycket om vår skuldsättning. Att då inte sälja fastigheter hade inte varit ansvarsfullt”, sa Ilija Batljan till Di strax innan midsommar.
”Hela turbulensen kring SBB handlar väldigt mycket om vår skuldsättning. Att då inte sälja fastigheter hade inte varit ansvarsfullt”, sa Ilija Batljan till Di strax innan midsommar.Foto:Mostphotos; Jesper Frisk

För bara ett år sedan var SBB det kanske mest förvärvsintensiva bolaget på Stockholmsbörsen. Strategin uppskattades också av marknaden som handlades upp aktien med drygt 117 procent under 2021. 

Men nu har vindarna vänt och kursraset i SBB:s B-aktie uppgår till över 70 procent sedan årsskiftet. Investerare har flytt bolag med hög värdering och belåning i takt med att inflationen fått världens centralbanker att byta fot och höja sina styrräntor. När marknadsklimatet kallnat har SBB också agerat för att stärka sin balansräkning. 

”Aktiemarknaden är väldigt bra på att uppfatta signalerna i marknaden. Det finns en osäkerhet som aktiemarknaden har fångat upp”, sa vd Ilija Batljan på Di:s scen i Almedalen på måndagen. 

SBB har den senaste tiden avyttrat tillgångar för över 7 miljarder kronor, visar Di:s sammanställning som sträcker sig från slutet på april (se hela listan längre ned i artikeln). Enligt bolagets vd Ilija Batljan är fler miljardförsäljningar att vänta.  

”Vi ska fortsätta sälja för 5 miljarder till innan sista kvartalet”, sa han. 

Förutom det försämrade makroklimatet har SBB också tyngts på börsen av rapporter från blankarfirman Viceroy, där man bland annat anklagat fastighetsbolaget för att ha oredovisade skulder. Efter kritiken har bolaget tvingats komma med förtydliganden kring sina redovisningsprinciper. 

När Ilija Batljan medverkade i Di TV:s Börsmorgon innan midsommarhelgen var han tydlig med att SBB har ett ansvar för den turbulens som omgärdat bolaget. 

”Vi måste själva vara självkritiska när det gäller vår kommunikation. Vi kan göra mer för att underlätta bevakningen”, sa SBB:s vd då

Han var också tydlig med att uppståndelsen kring SBB till stor del har sitt ursprung i bolagets skuldsättning, vilket gör att tillgångsförsäljningar blir ett naturligt nästa steg. 

”Hela turbulensen kring SBB handlar väldigt mycket om vår skuldsättning. Att då inte sälja fastigheter hade inte varit ansvarsfullt”, sa Ilija Batljan.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?