1515
Annons

ÖB: Tillväxt största utmaningen – ”inte sysslat med i modern tid”

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén tillbakavisar att Försvarsmakten inte lyssnat på politikernas prioriteringar. Försvarsbeslut för de kommande fem åren är okänt territorium. ”Tillväxt, det har vi inte sysslat med i modern tid”, säger han. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Enligt ÖB Micael Bydén tar Försvarsmakten ”betydande steg i försvarskraft” under de kommande åren och det ger overklighetskänslor: ÖB beskriver det som att han måste nypa sig i armen. 

”Det är helt unikt”, säger han. 

”Det är också en utmaning för oss. Tillväxt, det har vi inte sysslat med i modern tid”; säger han vidare och pekar på att myndigheten måste bli bättre på att behålla och attrahera personal. 

Försvarsmakten föreslog i november att flera satsningar på armén ska försenas och sjösättas i en mindre skala än Försvarsberedningen vill. Man föreslog bland annat att en motoriserad brigad i Stockholmsregionen krymps till en stridsgrupp, Förmågan att försvara Gotland vill man vidare inte stärka i samma utsträckning som politikerna och ett divisionsartilleri dröjer. Samtidigt står det svart på vitt att det finns ekonomiska resurser att genomföra merparten av förstärkningarna av marinen. 

Peter Hultqvist väljer i sitt tal i Sälen att trycka särskilt på att armén måste bli större och han pekar på satsningar på flera håll i landet. 

”Kvantitet är också kvalitet”, säger han och pekar på att förmågan att verka i större militära enheter måste öka. 

Peter Hultqvist markerar att antalet värnpliktiga måste öka till 8.000 till 2025. Skyddet av Gotland måste fortsätta stärkas med bland annat luftvärn och artilleri. En ny flygflottilj i Uppsala, ett amfibieregemente i Göteborg och ett jägarregemente i Arvidsjaur ligger också i planen. 

Men den dragkamp som utspelar sig för öppen ridå vill ingen av parterna kännas vid.
”Vi har en utomordentligt bra relation och ett bra samtalsklimat”, säger Peter Hultqvist om relationen till ÖB. 

Försvarsmakten står bakom Försvarsberedningens rapporter, betonar Micael Bydén och prisar politikernas breda enighet. 

”Det är ett väldigt bra underlag. Det är det vi bygger våra fortsatta råd på”, säger han. 

På söndagen gav M-ledaren Ulf Kristersson beskedet att Försvarsmaktens budget bör höjas med ytterligare 9 till 93 miljarder 2025. Först måste en analys göras markerar försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

”Inser man inte att detta jobb behöver göras befinner man sig på fel sida av verkligheten”, säger han.

Enligt Hultqvists stab motsvarar M-utspelet i realiteten mindre än 1,5 miljarder, jämfört med den senaste prognosen av försvarsanslagen 2025. 

 


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?