ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

ÖB: Tillväxt största utmaningen – ”inte sysslat med i modern tid”

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén tillbakavisar att Försvarsmakten inte lyssnat på politikernas prioriteringar. Försvarsbeslut för de kommande fem åren är okänt territorium. ”Tillväxt, det har vi inte sysslat med i modern tid”, säger han. 

Enligt ÖB Micael Bydén tar Försvarsmakten ”betydande steg i försvarskraft” under de kommande åren och det ger overklighetskänslor: ÖB beskriver det som att han måste nypa sig i armen. 

”Det är helt unikt”, säger han. 

”Det är också en utmaning för oss. Tillväxt, det har vi inte sysslat med i modern tid”; säger han vidare och pekar på att myndigheten måste bli bättre på att behålla och attrahera personal. 

Försvarsmakten föreslog i november att flera satsningar på armén ska försenas och sjösättas i en mindre skala än Försvarsberedningen vill. Man föreslog bland annat att en motoriserad brigad i Stockholmsregionen krymps till en stridsgrupp, Förmågan att försvara Gotland vill man vidare inte stärka i samma utsträckning som politikerna och ett divisionsartilleri dröjer. Samtidigt står det svart på vitt att det finns ekonomiska resurser att genomföra merparten av förstärkningarna av marinen. 

Peter Hultqvist väljer i sitt tal i Sälen att trycka särskilt på att armén måste bli större och han pekar på satsningar på flera håll i landet. 

”Kvantitet är också kvalitet”, säger han och pekar på att förmågan att verka i större militära enheter måste öka. 

Peter Hultqvist markerar att antalet värnpliktiga måste öka till 8.000 till 2025. Skyddet av Gotland måste fortsätta stärkas med bland annat luftvärn och artilleri. En ny flygflottilj i Uppsala, ett amfibieregemente i Göteborg och ett jägarregemente i Arvidsjaur ligger också i planen. 

Men den dragkamp som utspelar sig för öppen ridå vill ingen av parterna kännas vid.
”Vi har en utomordentligt bra relation och ett bra samtalsklimat”, säger Peter Hultqvist om relationen till ÖB. 

Försvarsmakten står bakom Försvarsberedningens rapporter, betonar Micael Bydén och prisar politikernas breda enighet. 

”Det är ett väldigt bra underlag. Det är det vi bygger våra fortsatta råd på”, säger han. 

På söndagen gav M-ledaren Ulf Kristersson beskedet att Försvarsmaktens budget bör höjas med ytterligare 9 till 93 miljarder 2025. Först måste en analys göras markerar försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

”Inser man inte att detta jobb behöver göras befinner man sig på fel sida av verkligheten”, säger han.

Enligt Hultqvists stab motsvarar M-utspelet i realiteten mindre än 1,5 miljarder, jämfört med den senaste prognosen av försvarsanslagen 2025. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer