Annons

ÖB: Pengabrist gör Sveriges försvar sämre

Försvaret behöver 6,5 miljarder kronor extra, hävdade ÖB Micael Bydén när han presenterade Försvarsmaktens budgetunderlag för de kommande åren. Utöver det behövs enligt ÖB mer pengar men summan och orsaken vill han hålla hemlig.
"Det är önskvärt att få kompensation när ekonomin viker", sade Bydén vid pressträffen.

Försvarsmakten presenterade på tisdagen sitt budgetunderlag som myndigheten skickat in till regeringen och enligt ÖB Micael Bydén behövs minst 6,5 miljarder kronor extra.

”Vi har inte längre några marginaler och viktiga investeringar har fått skjutas på till efter 2020”, säger Micael Bydén.

Enligt honom har försvaret ökat sin förmåga jämfört med för ett år sedan men det har skett på bekostnad av framtida investeringar.

6,5 miljarder kronor krävs enligt Micael Bydén för att undvika en ”urholkningseffekt”, då till exempel kostnaden för materielunderhåll och valutaeffekter påverkar försvarets totala kostnader negativt.

Utöver de extra pengarna vill försvaret ha ytterligare resurser – men den summan är hemlig.

”Jag vill inte spekulera i det offentligt då vi inte vill visa upp för omvärlden vilka brister Försvarsmakten har”, säger Micael Bydén.

I samband med försvarsuppgörelsen 2015 kom regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna överens om att skjuta till 10,2 miljarder kronor extra för perioden 2016-2020. Försvaret hade då krävt 17,5 miljarder kronor. Liberalerna hoppade av uppgörelsen då de tyckte att försvaret fick för lite pengar. I dagsläget spenderar Sverige strax över en procent av BNP på försvaret.

Dagens industri kunde i förra veckan avslöja att det pågår en budstrid om en ubåtshamn på Gotland som tidigare ägts av Försvarsmakten. Anläggningen såldes 2004 efter att riksdagen beslutat om neddragningar för försvaret och köptes av finansmannen Joachim Kuylenstierna. Nu är ubåtshamnen till salu och försvaret uppges vara en av tre spekulanter. En av de intresserade är enligt Di:s källor den ryska affärsmannen Vladimir Antonov, som tidigare försökt köpa Saab Automobile.

”Hamnen är viktig”, kommenterar Micael Bydén.

”Gotland är ett av Sveriges militärstrategiskt viktiga områden. När vi ser omvärldsutvecklingen och Gotlands betydelse är det väldigt viktigt för Försvarsmakten att ha tillgång till viktig infrastruktur”, fortsätter han.

Har du talat med regeringen om att den här hamnen är viktig och prioriterad?
”Vi för alltid dialog med regeringen kring sådana här viktiga frågor.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?