1515
Annons

ÖB om Natobeskedet: Helt rätt beslut

ÖB Micael Bydén har varit tydlig gentemot regeringen att Sverige försvaras bättre som Nato-medlem sedan mer än en månad tillbaka. Det berättar han vid en pressträff. 

”Militärstrategiskt är det helt rätt”, säger han.

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.
Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.Foto:Henrik Montgomery/TT

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén välkomnar regeringens besked att den snarast kommer att söka medlemskap i Nato med öppna armar.

”Det här är ett viktigt beslut, ett stort och historiskt beslut”, säger han.

”Utifrån min utgångspunkt kan konstaterar jag att militärstrategiskt är det helt rätt beslut att fatta i det här läget”, säger Micael Bydén vidare.

Bakgrunden är de ryska kraven på en ny säkerhetsordning sedan i december förra året och invasionskriget i Ukraina som inleddes den 24 februari.

ÖB har samtidigt gett regeringen det här beskedet i den pågående dialogen med regeringen.

”8 april är ett datum när jag har varit mycket tydlig”, säger han.

Försvarsmaktens huvuduppgift - att försvara landet ensamma eller tillsammans med andra - kommer att underrättas som Natomedlem, enligt Micael Bydén.

Nu vidtar en process där Försvarsmakten ska hitta en roll i Natofamiljen som tar tillvara Sveriges militärstrategiska intressen, men också bidrar till alliansens avskräckning.

”Sverige är inte bara välkomna. Jag vet också att Sverige som medlemsland gör Nato starkare”, säger Micael Bydén.

Nyligen gjorde Försvarsmakten en bedömning på uppmaning av regeringen hur snabbt det går att växa försvarsbudgeten till 2 procent av BNP. Svaret från Försvarsmakten var till år 2028, vilket är tre år längre än oppositionen kräver. ÖB utesluter inte att det kan gå snabbare.

”Hittar vi snabbare vägar fram, då kommer jag att meddela det. Likväl om jag stöter på problem och friktioner.  Jag är definitivt beredd att gå snabbare fram, men då ska det också bära mot en balanserad försvarsmakt och operativ effekt.”

Frågor som kärnvapen på svensk mark eller permanenta Natobaser är politiska ställningstaganden, enligt Micael Bydén.

Gråzonsperioden med ökade hot och risker efter - en ansökan men före ett fullständigt medlemskap - har redan inletts, enligt Micael Bydén.

”Vi har redan glidit in i en period med ökade risker”, säger han.


Sverige och Turkiet i nya Natosamtal

Foto:Marlene Awaad

Nya försök är på väg för att komma runt Turkiets motstånd mot Sverige och Finland i Nato.

Fyrpartssamtal väntar på måndag.

Enligt en Natoföreträdare ska läget kring tvisten diskuteras i Bryssel.

”Vi kan bekräfta att högt uppsatta företrädare för Turkiet, Finland och Sverige kommer att möta högt uppsatta Natotjänstemän på högkvarteret i Bryssel på måndag på inbjudan av generalsekreterare Jens Stoltenberg”, meddelas via mejl till TT.

”De kommer att ta upp den säkerhetsoro som väckts av vår medlem Turkiet, för att göra framsteg om Finlands och Sveriges ansökningar om medlemskap. Generalsekreteraren och hans personal är fortsatt i nära kontakt med alla inblandade i den här viktiga frågan”, berättar Natoföreträdaren.

Uppgifterna kommer sedan Finlands utrikesminister Pekka Haavisto uppgett för TT på fredagen att ett förslag om mötesdatum lagts fram, men ännu inte bekräftats.

Måndagens möte sker samtidigt som Haavisto och även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) finns på plats i Luxemburg för ordinarie utrikesministermöte inom EU.

Generalsekreterare Stoltenberg har upprepade gånger betonat att Nato arbetar intensivt för att nå en lösning.

”Vårt mål är att nå en lösning så fort som möjligt”, sade Stoltenberg till TT och andra nordiska journalister på en pressträff i Bryssel i torsdags.

Enligt uppgifter till TT kommer Sverige att företrädas av statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare Oscar Stenström.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?