1515
Annons

ÖB om Natobeskedet: Helt rätt beslut

ÖB Micael Bydén har varit tydlig gentemot regeringen att Sverige försvaras bättre som Nato-medlem sedan mer än en månad tillbaka. Det berättar han vid en pressträff. 

”Militärstrategiskt är det helt rätt”, säger han.

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.
Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.Foto:Henrik Montgomery/TT

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén välkomnar regeringens besked att den snarast kommer att söka medlemskap i Nato med öppna armar.

”Det här är ett viktigt beslut, ett stort och historiskt beslut”, säger han.

”Utifrån min utgångspunkt kan konstaterar jag att militärstrategiskt är det helt rätt beslut att fatta i det här läget”, säger Micael Bydén vidare.

Bakgrunden är de ryska kraven på en ny säkerhetsordning sedan i december förra året och invasionskriget i Ukraina som inleddes den 24 februari.

ÖB har samtidigt gett regeringen det här beskedet i den pågående dialogen med regeringen.

”8 april är ett datum när jag har varit mycket tydlig”, säger han.

Försvarsmaktens huvuduppgift - att försvara landet ensamma eller tillsammans med andra - kommer att underrättas som Natomedlem, enligt Micael Bydén.

Nu vidtar en process där Försvarsmakten ska hitta en roll i Natofamiljen som tar tillvara Sveriges militärstrategiska intressen, men också bidrar till alliansens avskräckning.

”Sverige är inte bara välkomna. Jag vet också att Sverige som medlemsland gör Nato starkare”, säger Micael Bydén.

Nyligen gjorde Försvarsmakten en bedömning på uppmaning av regeringen hur snabbt det går att växa försvarsbudgeten till 2 procent av BNP. Svaret från Försvarsmakten var till år 2028, vilket är tre år längre än oppositionen kräver. ÖB utesluter inte att det kan gå snabbare.

”Hittar vi snabbare vägar fram, då kommer jag att meddela det. Likväl om jag stöter på problem och friktioner.  Jag är definitivt beredd att gå snabbare fram, men då ska det också bära mot en balanserad försvarsmakt och operativ effekt.”

Frågor som kärnvapen på svensk mark eller permanenta Natobaser är politiska ställningstaganden, enligt Micael Bydén.

Gråzonsperioden med ökade hot och risker efter - en ansökan men före ett fullständigt medlemskap - har redan inletts, enligt Micael Bydén.

”Vi har redan glidit in i en period med ökade risker”, säger han.


Erdogan: Sverige lovar att utlämna 73 personer

Sverige har lovat att utlämna 73 personer till Turkiet, hävdar president Recep Tayyip Erdogan.

Personerna är enligt Turkiet misstänkta terrorister.

Foto:Manu Fernandez

Erdogan gjorde uttalandet på en minst sagt eldfängd presskonferens med internationell press efter Natomötet i Madrid.

I samband med mötet har Turkiet släppt sitt veto mot ett svenskt och ett finländskt Natomedlemskap. Försvarsalliansen har därefter välkomnat de båda länderna som blivande medlemmar.

”I Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar. Svenska medborgare utlämnas inte”, skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Johansson uppger att det är ”tydligt markerat” i överenskommelsen med Turkiet att Sverige följer den europeiska konventionen om utlämningar.

”Icke-svenska medborgare kan utlämnas på begäran av andra länder, men bara om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen”, skriver Johansson.

Turkiets justitieminister Bekir Bozdag sade i onsdags till tv-kanalen NTV att Turkiet kräver att 33 personer utlämnas – 21 från Sverige och 12 från Finland. Men på torsdagens presskonferens upprepar Erdogan flera gånger att det är siffran 73 som gäller.

”Inte 33, utan 73”, avbryter han exempelvis i brysk ton en fråga från SR Ekots utsände Jan Andersson på presskonferensen.

Presidenten lyfter fram att Turkiet uppmanat Sverige och Finland att intensifiera sin kamp mot terrorism.

”Vi förväntar oss uppriktig solidaritet från våra allierade, inte bara ord utan också handling”, säger Erdogan enligt nyhetsbyrån AFP.

Erdogan säger också att Sverige och Finland måste fullfölja sina åtaganden gentemot Turkiet för att det turkiska parlamentet i slutändan ska godkänna Natomedlemskapen, rapporterar den turkiska regeringsvänliga nyhetssajten Daily Sabah.

”Om de gör sin del kommer vi skicka det vidare till vårt parlament. Om inte, finns det inget behov av att skicka det vidare”, säger Erdogan och påminner om att det tog 20 år för Nordmakedonien att bli medlem i Nato.

Turkiets president kallar överenskommelsen med Sverige och Finland en ”diplomatisk seger”.

Vi kommer att följa avtalet med Sverige och Finland och agera utifrån det. Sveriges löfte är att 73 terrorister ska utlämnas till Turkiet, säger Erdogan enligt Sabah.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?