1515
Annons

ÖB om miljardmissen: ”Jag pekar inte finger”

ÖB Micael Bydén menar att Försvarsmakten inte kan skyllas för det hål som har uppstått i femårsplaneringen som tvingar fram tuffa prioriteringar i politikernas femårsplan för försvaret. 

Överbefälhavare Micael Bydén talar på Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.
Överbefälhavare Micael Bydén talar på Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.Foto:Henrik Montgomery/TT

På 2020 års upplaga av Folk och Försvar i Sälen uppstod ännu ett en politisk strid om försvarsanslag, mellan Moderaterna och regeringspartierna i det kommande försvarsbeslut som rör åren 2021 till 2025. Samtidigt tryckte ÖB Micael Bydén på vikten av långsiktighet. 

Hur viktigt är det att ett sådant här beslut tål ett regeringsskifte?
”Oavsett vem som leder landet eller vem som leder Försvarsmakten måste det finnas kontinuitet och vi måste ha den här tydliga kardinalkursen vart vi ska gå oavsett hur landet styrs. Jag ser det som väldigt viktigt med långsiktighet och handlingsfrihet i planeringen.” 

Om Moderaterna väljer att stödja försvarspropositionen i höst är ovisst, men det är inget som Micael Bydén vill problematisera. Tvärtom har han slagits av att de politiska åsiktsskillnaderna är små. 

”Det finns en stor politisk enighet och samsyn”, säger han. 

Ett missförstånd i den större skolan - på cirka 50 miljarder kronor - gör att de i höstas utlovade pengarna inte räcker. Det framgår av Försvarsmaktens återrapportering från november. Skulden för större delen av felet ligger hos Försvarsberedningen, enligt Ekonomistyrningsverket, ESV. 

”Jag tänker inte peka finger. Försvarsmakten har planerat på det sätt Försvarsmakten ska planera”, säger Micael Bydén. 

”Misstaget” tvingar fram prioriteringar, som enligt Försvarsmaktens rapport har en tonvikt på armén, medan exempelvis marinen förstärks enligt plan. Men, Micael Bydén vill inte kännas vid den sammanfattningen. 

Det finns inte ett inslag av att ni har lyssnat på försvarsindustrins intressen när ni har gjort era prioriteringar?
”Mitt uppdrag är att se till att Försvarsmakten kan leverera de förmågor vi behöver”, säger han och pekar på att FMV beställer Försvarsmaktens materiel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?