1515
Annons

ÖB: Oklart vilken hjälp Sverige kan få

Att länder som USA och Storbritannien lovat att stötta Sverige under den känsliga ansökningsprocessen till Nato är positivt, men det är oklart vad det innebär i praktiken, säger överbefälhavare Micael Bydén i en TT-intervju.

”Det vet man inte förrän det händer”, i så fall.

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.
Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.Foto:Claudio Bresciani/TT

En prioriterad fråga från svenskt håll i Natodiskussionen har varit vilken typ av stöd som kan vänta från andra länder fram till dess att Sverige omfattas av alliansens gemensamma skydd.

Här har bland andra USA och Storbritannien på olika sätt lovat att stötta, USA bland annat genom en ökad militär närvaro i Sveriges närområde under ansökningsprocessen och Storbritannien genom en politisk solidaritetsförklaring som uttalar att man skulle undsätta Sverige på olika sätt vid en attack, inklusive med militära medel. 

Men vad dessa löften skulle innebära på riktigt vid den osannolika händelsen av en militär attack på Sverige är inte klart, enligt ÖB Micael Bydén.

”Det finns några länder som tydligt har klivit ut och sagt att de vill att Sverige och Finland blir medlemmar, och att ”vi är beredda att stötta under den här perioden”. I grunden så är det väldigt positivt, men vad det innebär i praktiken om något händer vet man inte. Det är ingen garanti, på samma sätt som ett bindande avtal skulle vara”, säger han.

Han ser dock inte att det läge som uppstått i och med Turkiets motstånd till Sveriges och Finlands ansökan, som kan innebära en betydligt längre process än vad många väntat, betyder något nytt för svensk säkerhet.

”Den som hade väntat sig den här raka motorvägen från ansökan till fullt medlemskap tror jag har haft för höga förväntningar”, säger han.

”Men för Försvarsmakten betyder det egentligen inte mer än att vi fortsätter att göra vårt jobb. Vi ska vara den relevanta partnern, vi ska leverera det vi kan, inte bara mot Nato utan också se till att lösa säkerhetsuppgifterna hemma”, fortsätter han. 

I samband med att Sverige meddelade sin avsikt att ansluta till Nato sade ÖB att motreaktioner i olika former var att vänta, med allt från verbala hot till påverkansoperationer, sabotage eller cyberattacker. Men han kan inte redogöra för några sådana allvarliga reaktioner som försvaret haft att hantera sedan ansökan lämnades in.

”Övningsverksamheten i vårt närområde är lägre än vanligt. De konventionella (ryska) styrkorna är ju bundna i Ukrainariktningen, men det vi ser är väl den hårda retoriken. Den har funnits över tid men har blivit skarpare i konturerna. Några andra exempel kan jag inte ta upp här och nu.”

Utvecklingen i kriget i Ukraina följer han med fasa, nu när Ryssland lägger allt större fokus på Donbass i de östra delarna, en krigföring som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj liknat vid folkmord.

”Det är en fruktansvärd situation i Ukraina. Det går nog inte att förstå hur mycket det ukrainska folket lider. Men samtidigt bjuder de på ett helt fantastiskt motstånd”, säger Micael Bydén.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Vikande siffror i fjällen – men bolagen fortsätter satsa: ”Jag är inte orolig”

Efter två års besöksrekord i svenska fjällen kommer nu rapporter om att trenden avtar. Men turistnäringen har stark framtidstro och fortsätter storsatsa på sommarsäsongen.

”Det har verkligen varit korken ur flaskan de senaste åren”, säger Anna Hansson, vd för destination Vemdalen.

Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen, och Stefan Sjöstrand, vd för Skistar. I mitten syns skog och fjäll i Härjedalen.
Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen, och Stefan Sjöstrand, vd för Skistar. I mitten syns skog och fjäll i Härjedalen.Foto:Victoria Forsberg/Destination Vemdalen, Fredrik Sandberg/TT, Jack Mikrut

Trots restriktioner slog besöksnäringen i fjällen rekord under pandemiåren. Fjolårets vintersäsong gick till historien som den bästa någonsin för svenska skidanläggningar, enligt Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO. Den förändrade spelplanen ledde även till satsningar på sommarsäsongen, som också nådde nya besöksrekord.

”Sommarturismen har verkligen exploderat hos oss. Nu har vi en bra säsong ända fram till slutet på september och det hade vi inte för fem år sedan”, säger Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen som bildades för 12 år sedan i syfte att stärka den tidigare svaga ”barmarkssäsongen”.

Det ökade intresset har satt fart på investeringarna. Idre Fjäll har till exempel nyligen byggt ett bad- och aktivitetsområde för sommargäster för omkring 30 miljoner, medan börsnoterade Skistar, som började med sommarkonceptet 2020, kommer ha satsat omkring 200 miljoner kronor på sådant som cykelleder, klätterparker och sommarskidåkning, till nästa sommar.

Men i år ser intresset för den svenska fjällvärlden ut att bli svalare. Enligt Svenska Turistföreningen har antalet besökare på både fjällstationerna och som bor i tält minskat med uppskattningsvis 20 till 25 procent. Även i Idre och Vemdalen märks en tydlig minskning jämfört med fjolåret.

”Det är väl en pandemieffekt, det finns mycket alternativ nu och dessutom har det varit en kall sommar”, säger Anna Hansson.

Både 2020 och 2021 var exceptionella år som kommer vara svåra att slå, tror hon. I stället hoppas branschen på att det här året ger prov på ett nytt men fortfarande högt normalläge som ligger över nivåerna före pandemin. Än så länge är framtidstron hög. På Idre fjäll görs nu den största investeringen i stiftelsens historia – en gondol för omkring 300 miljoner kronor som ska kunna användas både vinter- och sommartid.

”Jag är inte orolig, jag tror att aktivitetssemestern är här för att stanna”, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre fjäll.

Det finns också undantag som visar en uppgång. För Skistar har årets sommarsäsong inneburit ett nytt rekord, med 9 procents fler bokningar jämfört med fjolåret, enligt vd Stefan Sjöstrand. I augusti öppnar Skistar sin första sommarskidåkningsanläggning i Hammarbybacken i Stockholm, och besökarna har redan kunnat testa en så kallad ”Coaster” som åker på räls nedför berget. Ett koncept som Stefan Sjöstrand vill ta vidare till fjällen.

”Den här typen av aktiviteter får våra gäster att stanna längre och köpa veckopass ungefär som på vintern”, säger han.

Du är inte orolig över att svemestrandet avtar?
”Nej, jag skulle säga tvärt om. Vi är inne i en positiv spiral med friluftstrenden och en vilja att semestra på hemmaplan. Bokningsläget ser bra ut framöver och vi känner oss väldigt trygga i situationen just nu”, säger Stefan Sjöstrand.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera