1515
Annons

Nyvald ledamot lockad av Volvos förändring

På årsstämman valdes en ny styrelse i Volvo Cars där antalet ledamöter minskat från tolv till tio.

Di fick ett samtal med nyvalda ledamoten Anna Mossberg som också sitter i Swedbanks styrelse och varit Googles Sverigechef.

Anna Mossberg valdes in i Volvo Cars styrelse på årsstämman i Eriksbergshallen.
Anna Mossberg valdes in i Volvo Cars styrelse på årsstämman i Eriksbergshallen.Foto:Magnus Gotander

Varför tackade du ja?

”Jag tycker att Volvo och hela automotiveindustrin befinner sig i en extremt spännande utveckling som har accelererat under pandemin med elektrifiering, självkörande och allt mer mjukvara samtidigt som man har hållbarhetsprofilen.” 

Vad kan du bidra med?

”Jag har gjort affärer inom techindustrin i hela min karriär och har jobbat med tech ur många olika aspekter. Både kundresan på Google, hur man tänker kring ekosystem och så vidare. Jag har också varit vd för ett bolag som jobbar med ai och jag har lett stora organisationer.”

Anna Mossberg sitter kvar i Swedbanks styrelse men lämnar Schibsted och Byggfakta när hon går in i Volvo Cars VOLCAR B +1,74% Dagens utveckling styrelse.

Hon har inte jobbat med bilindustrin, men har en koppling via släkten. 

”Min farmor och farfar hade en bensinstation i Jokkmokk så jag har sett den delen nära. Och jag studerade automatisering och robotteknik på universitet i Tyskland och det trodde jag aldrig att jag skulle använda, men nu passar det. Men man tar inte in mig i en styrelse för att jag är bilexpert eller bankexpert utan för att jag kan göra affärer och kan tech.”

Hur ser du på att det är en kinesisk majoritetsägare?

”Volvo är ett globalt varumärke och vi ska köra en global affär. Kina är en stor spelare i världen och det är fantastiskt att man har Geely som samarbetspartner i Volvo. Det ger mer muskler och större möjligheter. Särskilt med den teknikrevolution som sker.”

Har du betänkligheter kring hur det bryts mot mänskliga rättigheter i Kina och att kinesiska staten agerar hårdare mot privata företag?

”Jag är inte en politiker så jag ska inte uttala mig om det. Däremot kan jag titta på om det här är ett globalt bolag där jag kan göra skillnad och det tror jag att jag kan. Jag bidrar med svenska värderingar och normer. Inom Schibsted har vi stöttat demokratifrågan och det bär jag också med mig. Jag har själv bott i Hongkong och startat bolag där så jag är insatt.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?