ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nyval i Österrike efter skandalen

  • Förbundskansler Sebastian Kurz regering spricker. Foto: Andreea Alexandru

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz ber presidenten att utlysa nyval efter att hans vice förbundskansler tvingats avgå. 

På lördagen avgick Heinz-Christian Strache, Österrikes vice förbundskansler och partiledaren för högerpopulistiska FPÖ. Orsaken till avgången var ett filmklipp från 2017 som visar hur FPÖ-ledaren inför valet var beredd att ge statliga kontrakt till en påstådd rysk finansiär i utbyte mot kampanjstöd.

Efter att vicekanslern avgått var frågan om förbundskansler Sebastian Kurz koalitionsregering skulle kunna sitta kvar. Men Sebastian Kurz, ledare för det konservativa Folkpartiet (ÖVP) väljer alltså att be presidenten att utlysa nyval som ska genomföras snarast möjligt. 

”Nog är nog”, säger Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz om det läckta videoklippet med FPÖ:s nyss avgångne partiledare.

Kurz tillägger att FPÖ skadar hans planer för reformer i landet, och att han inte får intrycket att partiet är villigt att förändras.

Filmklippet som skakat Österrike spelades in på Ibiza inför parlamentsvalet 2017. Filmen visar hur FPÖ-ledaren Strache diskuterar med en kvinna som utger sig för att vara släkt med en rysk oligark.

De diskuterar investeringar och bland annat huruvida kvinnan skulle kunna ta kontroll över den österrikiska kvällstidningen Kronen Zeitung. Strache säger då att tidningen under nytt ledarskap skulle kunna hjälpa honom och FPÖ i valrörelsen — och antyder att kvinnan sedan skulle kunna säkra offentliga upphandlingar.

- Det var en fyllehistoria... ytterst pinsamt, sade Strache när han på lördagen meddelade sin avgång.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies