1515
Annons

Nytt vågspel för Danmark – bära eller brista som gäller

När pandemins andra våg sköljer över Norden är det återigen Danmark som inför tuffast restriktioner. Frågan är om det knäcker landets ekonomi eller om minusränta och en bra näringslivsmix återigen kan rädda en av Sveriges viktigaste handelspartner.

Mette Frederiksen, Danmarks statsminister.
Mette Frederiksen, Danmarks statsminister.Foto:Olafur Steinar Gestsson

I våras stängde i princip hela Danmark ned i flera veckor och gränserna stängdes.  Det har slagit mot tjänstesektorn, inte minst turismen som är viktigt för landet med en årlig omsättning på motsvarande 180 miljarder kronor. 

Sannolikt är de hårda restriktionerna en förklaring till att Danmarks BNP spås falla något mer än i de nordiska grannländerna. Handelsbankens prognos är en nedgång på 4,5 procent i år mot runt 3,5 procent för Sverige, Norge och Finland. 

Men skillnaden är ändå inte så stor och nästa år bedöms tillväxten återigen ligga på samma nivå som i grannländerna. 

En stimulerande faktor är att Danmarks centralbank har legat kvar på en negativ styrränta på -0,6 procent. Men framför allt räddas dansk ekonomi av att landets viktigaste exportnäringar är läkemedel och livsmedel. Det är branscher som inte alls drabbats av corona utan tvärtom gått bra under pandemin, så länge som logistikkedjorna fungerat. 

Danmarks näringslivsmix har också drivit på Köpenhamnsbörsen som haft en strålande utveckling i år, upp cirka 35 procent. Förutom nämnda branscher är det energisektorn som ligger bakom uppgången för indexet. Vindkraftstillverkaren Vestas har mer än dubblats sedan årsskiftet och energijätten Örsted, som bland annat är världsledande inom havsbaserad vindkraft, kan se tillbaka på en uppgång på cirka 80 procent. 

Danska arbetslösheten ligger på 5,8 procent vilket betyder att den stigit men en knapp procentenhet i år men är ändå på en nivå som är lägre än i Sverige och Finland. Det verkar heller inte oroa statsminister Mette Frederiksen som tog bort det statliga lönestödet i augusti, vilket riskerar att leda till en högre arbetslöshet. Mette Frederiksen, som leder en socialdemokratisk minoritetsregering, har annars fått beröm för sin hantering av krisen och är full av självförtroende. När pandemin i slutet av 2020 sköljde över Europa i en ny våg tog hon återigen täten i Norden med stenhårda restriktioner. Över julhelgerna var de största städerna helt nedstängda. Frågan inför 2021 blir om landet återigen kan komma undan med tuffare restriktioner än övriga Norden, utan att ekonomin utvecklas sämre.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?