1515
Annons

Nytt uttalande från Donald Trump: ”Alla lagliga valsedlar ska räknas”

Donald Trump har släppt ett nytt uttalande. Genom Trumpkampanjens officiella Twitterkonto skriver han att han från början hävdat att alla lagliga valsedlar ska räknas. Men det är samma sak som hans motståndare också hävdar.

Foto:Evan Vucci

Vid 19.30-tiden under fredagskvällen släppte Trumpkampanjen ett uttalande på Twitter signerat Donald Trump.

”Från början har vi sagt att alla lagliga valsedlar måste räknas och alla illegala valsedlar inte bör räknas. Vi har mött motstånd om den här grundläggande principen från Demokraterna vid varje tillfälle. Vi kommer driva den här processen genom att utforska alla aspekter av lagen, för att säkerställa det amerikanska folkets förtroende för vår regering”, stod det i uttalandet.

Tonen är en annan än de tidigare hårdare uttalanden presidenten gjort i ämnet. Han skriver inget direkt om poströsterna, som han tidigare hävdat inte bör räknas med. Det är uttalandena kring poströsterna som både analytiker och hans politiska motståndare kritiserat honom för.

Högsta domstolen har bestämt att valsedlarna som postas in ska räknas så länge de är poststämplade senast under valdagen.

 


Uppgift: Pence har gratulerat Harris

Foto:Susan Walsh, Brynn Anderson

USA:s vicepresident Mike Pence uppges ha haft ett telefonsamtal med den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris och då gratulerat sin efterträdare.

Pence ska också ha erbjudit sig att vara behjälplig för att maktskiftet nästa vecka ska gå så smidigt som möjligt.

Uppgiften om telefonsamtalet, som ska ha ägt rum i torsdags, är inte officiell utan kommer från anonyma källor till olika medier i USA, bland andra The New York Times.

Om det är korrekt så rör det sig om en kontakt på den högsta nivån hittills mellan den avgående och den tillträdande administrationen i USA.

President Donald Trump ska inte ha hört av sig till sin efterträdare Joe Biden efter att denna vann valet i november förra året. Tvärtom har Trump avvisat valresultatet och, utan bevis, hävdat att Biden och Demokraterna ”stulit” valet genom fusk, från honom och Republikanerna.

Trump har tidigare meddelat att han inte ska närvara när Biden svär presidenteden på onsdag den 20 januari. Pence har sagt att han kommer att vara på plats.

En tjänsteman har bekräftat för nyhetsbyrån AFP att Trump kommer att flyga från Washington på förmiddagen på onsdag innan presidentinstallationen äger rum.

Han väntas då åka till sin semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida.

Relationen mellan Trump och Pence har försämrats avsevärt efter Trumpanhängares stormning av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari, sedan presidenten uppmanat dem att ta sig dit.

Pence var inne byggnaden när mobben trängde sig in. Han ledde kongressmötet där ledamöterna formellt skulle förklara Joe Biden som vinnare i presidentvalet.

Inför mötet, som tidigare betraktats som formalia, uppmanade Trump sin vicepresident att stoppa kongressen godkännande av Biden. Men Pence vägrade med hänvisning att han inte enligt författningen hade någon rätt att stoppa godkännandet.

När kongressen sedan stormades hördes personer ur mobben skandera: ”häng Mike Pence”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?