Annons

Nytt teknikstrul hos Avanza – ”vi ber om ursäkt”

Avanza har problem med att visa aktiekurser på sin plattform, och handlarna är upprörda.

”Vi ber om ursäkt”, säger vd Rikard Josefson till Di och hoppas att problemen snart ska vara lösta.

Rikard Josefson, vd för Avanza.
Rikard Josefson, vd för Avanza.Foto:Jesper Frisk

Nätmäklaren Avanzas sajt gick trögt vid börsöppning under förra veckan, varpå en buggfix, ”patch”, installerades i helgen och felen avhjälptes.

På torsdagen var det dock problem igen, om än av en annan art än förra veckan: vissa kurser visades fördröjt eller inte alls för de inloggade kunderna – som uttrycker sin vrede i en tråd på Di Börssnack. Tonen står i kontrast till Avanzas budskap på utomhusaffischer, där kunderna enligt undersökningar uppges älska banken.

På sajten visas i skrivande stund meddelandet ”Just nu har vi problem med att visa kursutvecklingen på vissa värdepapper. Felsökning pågår.” 

Rickard Josefson, vd, medger att det har varit problem på torsdagen, och hoppas att det snart ska vara avhjälpt.

”Vi har lite problem att visa börskurser i övre delen av vissa värdepappers sidor, med 15 minuters fördröjning, men de kurser som syns i rutan för orderdjup är korrekta”, beskriver han felet.

Förra veckans tröghet var olycklig men numera avhjälpt, säger han, och har inget med torsdagens problem att göra.

”Det här handlar mer om informationsgivning, vilket nästan alltid har med indata att göra. Det är jätteolyckligt att det är så och jag ber om ursäkt, men vi jobbar för fullt på att lösa det. Jag tror att det kommer att vara avhjälpt under dagen”, säger Rikard Josefson.

Att Avanzas system inte skulle klara av nuvarande kundmängd – bolaget nådde nyligen en miljon kunder – avvisar han.

”Nej, absolut inte – våra system klarar betydigt större volymer och fler kunder än vi har nu. Det här är inte kopplat till lastproblem, utan har att göra med komplexa it-integrationer.”

Utifrån ett aktieägarperspektiv: finns någon risk för lägre aktiehandel bland era kunder, eller skadeståndskrav från drabbade handlare?
”Nej; de kan göra de avslut de vill. Förra veckan var det lite segt, men vi har ett mäkleri som man kan ringa om man inte kommer igenom på sajten och en reklamationsavdelning. 2019 hade vi extremt lite driftproblem, och i januari gjordes fler affärer än någonsin på vår plattform trots trögheten i slutet av förra veckan.”

Tror du att dagens åtgärder gör att det inte uppstår något problem imorgon?
”Jag tror inte att det uppstår imorgon igen, men å andra sidan pratar vi om en digital värld med väldigt mycket komplexa problem så jag kan ju inte säga att vi aldrig mer kommer ha problem. Men vi är alltid på tårna för att allt ska funka, och vi har en väldigt bra drifthistorik.”

Konkurrenten Nordnet å sin sida, vars driftproblem under förra rapportperioden Di skrev om, har nu inga problem.

”Vi optimerade mjukvara för trading och bytte ut hårdvara så den skulle klara hög last, vilket verkar ha gett resultat”, säger kommunikationschefen Johan Tidestad på torsdagen om vilka åtgärder som gjorde susen.

Han påpekar att januari var Nordnets mest handelsintensiva månad någonsin, och att veckans aktivetet också har varit hög, mycket tack vare Tesla.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?