Annons

Nytt svenskt rekord – i korruption

Sverige är mer korrupt är Danmark, Finland och Norge.

"Så lågt som nu har Sverige aldrig hamnat", säger Ulla Andrén på Transparency International till TT.

Bild:Colourbox/TT

Den globala organisationen har rankat 180 länder i ett korruptionsindex där 100 står för ett "mycket rent" land.

Fjolårets index för Sverige blir 84. Förvisso en sjätte plats, men ändå en förstärkt dålig trend: 2015 låg Sverige på 89 och 2016 på 88.

"Att det går i fel riktning är alarmerande", säger Ulla Andrén, ordförande för Transparency International Sverige.

Hon är inte förvånad över Sveriges fall med tanke på alla korruptionsskandaler som avslöjats det senaste året:

"Det började illa med Statens fastighetsverk och en generaldirektör som fick avgå. Sedan hade vi Trafikverket, Polisen och deras passhantering, Transportstyrelse och, ja, det finns många exempel tyvärr."

Korruptionsindexet har gjorts under lång tid, men helt jämförbara data finns från 2012 – och Sverige bottennoteras nu. Det är särskilt inom ett bedömningsområde som Sverige faller brant:

"Näringslivsföreträdare anser att det blivit allt vanligare med mutor och oegentligheter i samband med offentliga upphandlingar", säger Ulla Andrén.

Hon finner det problematiskt dels att offentlighetsprincipen inte alltid tillämpas, dels att insynen blir lidande när kommuner och landsting alltmer använder bolag i offentlig verksamhet.

Transparency International Sverige föreslår en nationell handlingsplan mot korruption för att klara åtagandet i de globala målen, Agenda 2030.

"Jobbar vi inte aktivt mot korruptionen finns det avsevärda risker att Sverige tappar ännu mer i tillit till offentliga institutioner", säger Ulla Andrén.

Nya Zeeland (89) toppar listan för 2017 års minst korrupta land följt av Danmark (88). Tredjeplatsen (85) delas av Finland, Norge och Schweiz.

I botten återfinns Somalia (9).

Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera