Annons

Nytt styrkebesked för svensk ekonomi

Svensk ekonomi är inte redo att bromsa riktigt än. Sedan i somras klättrar konjunkturhumöret envist uppåt igen, trots oron kring brexit och Trump.

Bild:TT

Räkna inte ut svensk BNP-tillväxt. Senaste barometern från Konjunkturinstitutet skickar signalen att svensk ekonomi håller tempot uppe.

Flertalet prognosmakare hade precis börjat skruva ned sina tillväxtprognoser för Sverige, men nu kan många av dem tvingas sudda igen.

Trots att året snart är slut spänner Sverigeprognoserna just nu mellan 3,0 och 3,7 procents BNP-tillväxt 2016, från Swedbank respektive SEB:s uppdateringar i november. Minst en bank kommer att ha fel.

Barometerindikatorn, som sammanfattar stämningsläget i svensk ekonomi, tog ytterligare ett kliv uppåt i november. Det innebar tredje månaden på raken med överraskande uppgångar för konjunkturhumöret bland både företag och hushåll.

Framtidstron hos svenska hushåll är nu tillbaka på den högsta nivån sedan mars 2011, drivet av stor optimism om den egna ekonomin. Den oro för Sverige i stort som tyngt hushållen sedan i vintras, har också lättat och är nu tillbaka på historiskt normala nivåer.

Framför allt industriföretagen sträckte på sig i november. Industrins förväntningar på produktionsvolymerna nådde den högsta nivån sedan maj 2011.

Även byggbranschen och tjänsteföretagen fortsatte att signalera optimism och högt ställda anställningsplaner. Handlarna visade som enda bransch ett sämre humör i november jämfört med oktober, men var ändå gladare än normalt.

Barometern understryker att arbetsmarknaden fortsätter att stärkas - brist på rätt kompetens är ett större hot mot jobben än företagens efterfrågan på arbetskraft. Byggboomen dundrar vidare och den exportinriktade industrin vädrar morgonluft med stöd av den svaga kronan.

Att handlarna muttrar vittnar mer om branschens mördande priskrig med e-handeln än en svagare konsumtionslust.

Samtidigt kan Riksbanken glädjas åt att hushållens inflationsförväntningar på ett års sikt enligt barometern noterade den högsta nivån på fyra år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?