När näringslivsprofilen Lars Göran Johansson hastigt gick bort efter en kort tids sjukdom 2021 gjorde han det med ett näst intill färdigskrivet alster i sin ägo. Boken ”Företagare är från Merkurius, politiker från Jupiter” (Ekerlids förlag) är dels en sammanfattning av hans karriär från de båda sidorna av skranket, dels en självhjälpsbok för företagare och politiker.
Man skulle lite krasst kunna likna innehållet vid ett nischat Google Translate, där de olika kapitlen medlar mellan de båda sidorna för att skapa en större förståelse gentemot varandra i hur de fattar beslut och agerar.
”Han jobbade hela sitt liv i gränslandet mellan politik och näringsliv och jag tror att boken var ett sätt för honom att samla sina erfarenheter för att fler skulle kunna dra nytta av dem”, säger Helena Fond, dotter till Lars Göran Johansson.
Att stå med en fot i företagandet och med en i politiken är ovanligare än man tror. Nog för att många som verkat inom politiken rör sig mot näringslivet efter sina långa karriärer, men att fläta samman ett dubbelt engagemang är sällsynt. Lars Göran Johansson, mest känd för sin tid som vd för kampanjorganisationen Ja till Europa inför folkomröstningen på 90-talet, från koncernledningen på Electrolux och från rollen som vice vd på Svenskt Näringsliv, gjorde just det.
Hans engagemang för samhällsfrågor växte fram redan som ung, då han tidigt var aktiv inom politiken. Dels som elevrådsordförande, dels i Moderata ungdomsförbundet. När han sedan tagit examen från Handelshögskolan blev han vd på Kreab 1985, där han arbetat under sin studietid. Hoppar man sedan fram i tiden sju år leder Lars Göran Johansson Ja-kampanjen inför folkomröstningen om svenskt medlemskap i EU varpå han sedan hamnar på Electrolux.
Och enligt dottern Helena Fond verkade han hela tiden efter passionen att få folk att mötas i förståelse. En vilja vars cirkel hon hoppas ska slutas i och med att hans bok ges ut.
”Han hade en nyfiken grundinställning och såg att det var viktigt med fri företagsamhet och ett öppet och fritt samhälle. Ur den inställningen växte hans samhällsengagemang.”
Tillsammans med Lars Göran Johanssons fru, Isabel Climent Johansson, beslutade hon att boken skulle ges ut trots hans hastiga bortgång. Under tiden som den skrevs hade Helena Fond agerat bollplank och nu, drygt 1,5 år senare, har textfilen från pappans Ipad blivit till fysisk bokupplaga.
”Hans bortgång gick så himla fort. Vare sig han eller vi hängde med. Men när vi skulle ta vårt sista farväl några dagar efter att han gick bort så lovade jag och Isabel varandra att vi skulle försöka hitta en mening i det meningslösa”, säger Helena Fond.
Boken ges ut den 19 april, på Lars Göran Johanssons födelsedag. Samtidigt blir det startskottet för ett nytt stipendium. I samband med att beslutet om att boken skulle ges ut togs, bestämde också Helena Fond och Isabel Climent Johansson sig för att starta en stiftelse till minne av sin pappa och make.
”Vi vill uppmuntra unga människor i ett tidigt skede av sitt arbetsliv och som vi ser har potential att göra gott i pappas anda.”
Därför kommer 50.000 kronor att varje år delas ut till en person, i syfte att uppmuntra denne till att fortsätta driva förändring för en bättre värld. Ramarna för vem som kan söka är inte särskilt definitiva, utan den som premieras kan i praktiken vara både politiker, företagare eller kulturarbetare. Nomineringarna görs via en hemsida särskild för stiftelsen och inför den första utdelningen inkom 70 stycken. Det är stiftelsens styrelse som utser vinnaren.
Helena Fond har, inte helt otippat, valt en yrkesbana snarlik sin pappas. Hon har själv arbetat i gränslandet mellan politik och näringsliv och ser därför vikten av den typen av bok som hon nu sett till blir publicerad. Med avstamp i dennes titel instämmer hon i uppfattningen om att de båda sidorna är som två olika planeter som har svårt att mötas i samförstånd. Hon hoppas därför att ”Företagare är från Merkurius, politiker från Jupiter” kan leda till fler öppna samtal.
Vad är viktigast i dialogen mellan företagare och politiker?
”Att lyssna. Det kan låta lite klyschigt, men det ligger något väldigt väsentligt och grundläggande i det.”