Efter nio veckor vid makten går regeringen och Sverigedemokraterna fram med nya förslag som ska mota tillbaka den organiserade brottsligheten.
Enligt Tidöavtalets partier handlar det om ”den största offensiven mot organiserad brottslighet i modern tid”.
”Nu är det dags att gå från ord till handling”, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
”Det här är ett samhällsproblem som är dominerande i Sverige och det måste vi göra något åt”, fortsätter han.
Ulf Kristersson anser att regeringen har fått mandat av väljarna att göra stora förändringar på justitieområdet.
Vad som krävs är enligt statsministern ”ett paradigmskifte”, samtidigt som han påpekar att det kommer att ta tid att bekämpa den organiserade brottsligheten.
”Det kan bli värre innan det blir bättre”, säger Ulf Kristersson.
För första gången står SD-ledaren Jimmie Åkesson på en pressträff i regeringskvarteren, tillsammans med Ulf Kristersson, Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).
Brottsbekämpning är ett av Sverigedemokraternas mest prioriterade politikområden och i valrörelsen tryckte partiet på en rad långtgående reformer som partiet skulle kräva i regeringsförhandlingar. Nu presenteras en del av dem.
Enligt Jimmie Åkesson går regeringen nu fram med att introducera visitationszoner. Det genom att tillsätta en utredning som ska vara klar den 24 januari 2024.
”Vi kan inte fortsätta på det här sättet. Vi måste prioritera tryggheten före egentligen allt annat”, säger Jimmie Åkesson.
Även anonyma vittnen och så kallade kronvittnen har utlovats i Tidöavtalet, nu tillsätts utredningen för att få fram en lag som kan införa ett sådant system. Den 23 oktober nästa år ska utredaren presentera sina första slutsatser.
”Det förekommer systematiska hot”, säger KD-ledaren Ebba Busch.
”Den som har blivit vittne till ett brott måste kunna känna sig trygg i att lämna uppgifter till domstol”, fortsätter hon.
Regeringen vill också införa en ny lag som ska ge kommunerna i ansvar att bedriva ett brottsförebyggande arbete. Det kan bland annat handla om att ta fram en lägesbild över brottsligheten och ta fram ett program för att bekämpa den.
Som ett led i det förebyggande arbetet presenterar arbetsmarknads och integrationsminister Johan Pehrson (L) också en sänkt åldersgräns för när Socialnämnden kan besluta om insatser för barn och unga.
Åldern ska nu sänkas till 12 år, från tidigare 15 år.
”Det här sker i en miljö som tyvärr är nödvändigt. Man vittnar från polis och ideella aktörer om att det är många unga människor som far illa och som måste få ett eget direkt stöd, för att vi ska kunna stämma i bäcken och ge dem ökad chans till ett bättre liv som inte präglas av brottslighet”, säger Johan Pehrson.