Annons

Nytt skalv i Nordkorea - oklar orsak

Jordskalven i Nordkorea i dag var av en "ovanlig" typ, säger kärnvapenövervakaren CTBTO, som dock ännu inte kan avgöra orsaken. Enligt Sydkorea var skakningarna naturliga, Kina talar om en "misstänkt explosion".

Seoul-bor tittar på nyhetssändning om skalvet i Nordkorea på lördagen.
Seoul-bor tittar på nyhetssändning om skalvet i Nordkorea på lördagen.Bild:AP

Sydkoreas meteorologiska myndighet KMA uppmäter magnituden 3,0, och gick enligt nyhetsbyrån Reuters snabbt efter skalvet, klockan 10.30 svensk tid, ut med att det av allt att döma var naturligt, och alltså inte något nytt kärnvapenprov.

Kinas geologiska organ CENC anger preliminärt magnituden till 3,4 och beskriver det först som en "misstänkt explosion". Platsen ska också vara misstänkt — ungefär samma som vid provsprängningen den 3 september.

Senare ändrade dock CENC uppfattning och angav att det inte rört sig om en explosion.

CTBTO, en organisation som övervakar provsprängningar, kallar det hela ovanligt. Enligt CTBTO registrerades två seismiska händelser, den vid 10.30-tiden och en mycket mindre klockan 06.43 svensk tid.

"Liknar 'kollaps'-händelsen 8,5 minuter efter DPRK6!" skriver CTBTO-chefen Lassina Zerbo på Twitter.

Han syftar då på ett förmodat ras som registrerades efter Nordkoreas sjätte kärnvapenprov den 3 september. Men den här aktiviteten inträffade alltså flera timmar före dagens eventuella explosion.

Båda lördagens händelser är också egentligen alldeles för små för att vara provsprängningar. Samtliga sex atomvapentest som Nordkorea har genomfört hittills har haft magnituder på minst 4,3, skriver Reuters. Och den senaste, enligt Nordkorea en vätebomb, uppmättes till 6,3.

Inte heller USA:s geologiska myndighet USGS kan avgöra om det rör sig om ett skalv eller en explosion. Den 3 september var mätinstituten i kringliggande länder också snabbt överens om att smällen var "artificiell", alltså skapad av människan.

I och med att magnitudskalan är logaritmisk är skillnaderna i energi vid magnituderna 3 respektive 6 extremt stor. Den schweiziska skalvsajten natural-hazards.ch lägger den förstnämnda magnituden i klass ett på en femgradig skala, "liten till ingen fara". Den högre magnituden hamnar däremot i skalans högsta klass, "mycket stor fara", då även stabila byggnader kan kollapsa.

Ordkriget mellan USA och Nordkorea har trappats upp rejält sedan USA:s president Donald Trump tidigare i veckan inför FN:s generalförsamling hotade att "fullständigt förgöra" Nordkorea om landet inte avbryter sina kärnvapenaktiviteter.

"Rocket man (raketmannen) är ute på ett självmordsuppdrag", sade Trump då och syftade på diktatorn Kim Jong-un.

Kim Jong-un reagerade kraftigt och lovade att han skulle "tämja den mentalt störda och senila amerikanen med eld", medan Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho kallade Trump för en "skällande hund". Trump kontrade i ett inlägg på Twitter att Nordkoreas diktator, "uppenbarligen en galning som inte har något emot att svälta och döda sitt eget folk, kommer att prövas som aldrig förr!".

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov liknade ordväxlingen med "ett förskolebråk mellan barn" i ett uttalande i fredags.

 

Konflikten på koreanska halvön har pågått sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Förra veckan antog FN:s säkerhetsråd nya resolutioner, som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av råolja begränsas. På senare tid har läget trappats upp efter ett hotfullt ordkrig och både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck. Den kommunistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?