Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Nytt rekord för flippade sporten där Sverige är världsledande

I helgens Flipper-SM i Lund väntas ett nytt deltagarrekord. I takt med att intresset för det klassiska kulspelet växt har även priserna på begagnade flipperspel exploderat, dyrgriparna går i dag för över 100.000 kronor.

Flipper-SM slår nytt rekord i helgen.
Jan Anders Nilsson och Pontus Qvarfordh är med och arrangerar Flipper-SM.
Jan Anders Nilsson och Pontus Qvarfordh är med och arrangerar Flipper-SM.Foto:Emil Malmborg

Ett tiotal entusiaster kommer jobba långt in på småtimmarna den här kvällen. Över 80 flipperspel ska sättas ihop, kontrolleras och putsas både in och utvändigt innan de placeras ut på rad i Hotell Lundias stora konferenssalar. Ungefär hälften av spelen har lånats av olika flipperklubbar i södra Sverige. Resten har körts hit från Lund Pinball Academy, den lokala föreningen som står som arrangör av årets SM i flipperspel. 

”Vi väntar oss 310 deltagare vilket är nytt rekord för ett SM i Sverige. Det är fantastiskt kul så klart och visar att det blåser medvind för flipperintresset i Sverige”, säger Jan Anders Nilsson som är ansvarig för tävlingarna som alltid avgörs i två olika klasser. Det handlar om Main, moderna flipperspel tillverkade från 1985, och Classic som avgörs på äldre spel. Alla deltagare måste visa sin skicklighet på fem olika spel. Vilka spel det blir avgörs av lotten, allt för att det inte ska löna sig specialisera sig på något enstaka flipperspel. 

”De skickligaste spelarna har känsla, kontroll och är uthålliga. Sen vet de också exakt hur alla spel är uppbyggda och kan hålla mycket i huvudet som var man ska sikta kulan för att få mesta möjliga poäng”, förklarar Jan Anders Nilsson. 

Spelen väger över 100 kilo och rullas in på pirror. Efter att de har monterats handlar det om att justera spelen med millimeterprecision. Lutningen mot spelaren ska vara sex och en halv grad och i sidled får de inte luta alls. 

”Materialet, alltså själva spelen och tekniken där bakom, är en stor del av sporten. Vi vet att spel kommer gå sönder under tävlingarna så vi har laddat upp med reservdelar och flera mekaniker som snabbt kan laga när det händer något”, säger Jan Anders Nilsson och visslar till när det klassiska spelet Harlem Globetrotter från 1978 rullas in i rummet. Det var spelet som fanns på hans lokala gatukök och som han först fastnade för, berättar han. Efter inte ha spelat flipper på många år tog han upp intresset igen för tio år sedan och blev fast. 

”Det är nog ganska typiskt, vi är många här som spelade mycket som tonåringar för att sedan upptäcka tjusningen igen som äldre. Titta dig omkring, en hel del skalliga män va?”

Men det kommer inte se riktigt likadant ut i helgen. Runt 15 kvinnor är anmälda till tävlingarna. Dessutom är det deltagarrekord i ungdomsklassen med 18 spelare. 

Viggo Löwgren, en av de yngre spelarna.
Viggo Löwgren, en av de yngre spelarna.Foto:Emil Malmborg

”Flipperintresset växer och vi lockar nya grupper”, säger Patrik Nilsson som också ingår i arrangörsgruppen. 

”Men ska man vara ärlig så förklaras det ökade flipperintresset i Sverige mest av att gamla spelare tar upp spelandet igen. Tillflödet är inte så jättestort, men det försöker vi envist förändra”, säger Patrik Nilsson och berättar hur Lund Pinball Academy jobbar för att locka unga till klubben.

Varför är det viktigt att få unga att börja spela flipper?
”Därför att det är en sund sysselsättning jämfört med allt dataspelande. Här träffas man och pratar samtidigt som man spelar, dessutom möts man över generationsgränserna. ”

Om flipprandet en gång i tiden mest skedde på restauranger och i spelhallar har det numera flyttat in till föreningar och även in i hemmen. De flesta av fantasterna på Hotell Lundia äger egna flipperspel som de tränar på. I takt med att intresset för flipper ökat, har också priserna på spelen stigit kraftigt det senaste decenniet. Det allra populäraste spelet, Medieval Madness från 1990-talet, kostar runt 100.000 kronor. Andra klassiska spel som Indiana Jones och Familjen Adams går på runt 50.000 kronor. 

”Det finns några tydliga perioder då de bästa spelen gjordes. En gyllene era var 1977 till 80. En annan var början på 1990-talet”, förklarar Patrik Nilsson som själv köper och säljer spel och i dag äger ett tiotal flipperspel.

När tv-spelen slog igenom i slutet av 1990-talet slogs de flesta tillverkare ut. I dag finns en större kvar, amerikanska Stern, och några små nischade. 

Det kommer bli trångt runt spelen i helgen på Hotell Lundia, särskilt när finalspelet drar i gång på söndag eftermiddag. Men eftersom matcherna streamas kommer ännu fler att följa spänningen hemifrån, sannolikt även utanför landets gränser. Sverige är nämligen världens bästa flippernation efter USA, med 10 spelare på topp 100 listan. 

Tävlingsansvarige Jan Anders Nilsson kommer själv att göra sitt tionde SM i helgen. Han tonar dock ned sina egna chanser, att ha arrangörshatten på sig tar för mycket fokus och gör det svårt att koncentrera sig, förklarar han. 

Vad är tjusningen med flipper?
”Inget spel är det andra likt utan man utsätts hela tiden för nya utmaningar. Jag gillar den mekaniska känslan också, där man styr flipprarna med fingrarna till skillnad mot dagens dataspel. Sen är det ju klart att det finns en viss nostaligkänsla med flipper också, det ska man inte sticka under stol med.”

Årets t-shirt.
Årets t-shirt.Foto:Emil Malmborg

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?