1515
Annons

Nytt rekord: 600 miljoner kronor i flyktinghjälp

Fastighetsmiljardären Roger Akelius insamling slutade med succé – totalt får fyra hjälporganisationer dela på 600 miljoner kronor. 

”Om inte det här är årets julklapp till världen så vet jag inte vad det skulle vara”, säger Åsa Widell på Sverige för UNHCR.

I höstas besökte Di flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland. Där bor i dag 19.000 flyktingar på ett område som är avsett för en sjättedel så många. Tack vare svenskarnas bidrag, som dubblerades av fastighetsmiljardären Roger Akelius får nu fler flyktingbarn chans att gå i skolan.
I höstas besökte Di flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland. Där bor i dag 19.000 flyktingar på ett område som är avsett för en sjättedel så många. Tack vare svenskarnas bidrag, som dubblerades av fastighetsmiljardären Roger Akelius får nu fler flyktingbarn chans att gå i skolan.Foto:Josefine Stenersen

På Läkare utan gränsers kontor i Stockholm firar man insamlingsrekord. Summan som Akelius Foundation kommer att matcha är 160 Mkr

För organisationen var målet för perioden 93 Mkr, det är alltså en ökning med 72 procent. 

”Människor vill vara en del av Akelius-effekten och det vittnar vår givarservice om, kommentarsfältet på våra sociala medier och alla de personer som vill försäkra sig om att just deras gåva ska bli matchad. Att gåvan blir matchad och möjligheten att få vara en del av något större triggar uppenbarligen människor till att agera”, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare utan gränser. 

Läkare utan gränser har fått in många större gåvor från personer runt om i landet, men även från andra länder. 

”Vi fick in en oerhört generös gåva på 27 Mkr, det är den största gåvan vi har fått från en privatperson någonsin. Vi har fått otroligt mycket aktiegåvor från privatpersoner under november och december, totalt 34,2 Mkr.”

”Att vara på flykt, att tvingas lämna allt man äger och har bakom sig, innebär en extrem utsatthet. Att det då finns organisationer som kan ge vård och annan humanitär hjälp är avgörande. Och då behövs människor som är beredda att dela med sig av sitt överflöd. Den insats som Roger Akelius gör genom Akelius Foundations matchning är unik i Sverige. Hatten av för dig Roger”, säger Katharina Ervanius.

Förra året kom 74.482 flyktingar till Grekland, att jämföra med 50.508 under 2018. 

Sedan 2016 stannar de flesta av de flyktingarna som kommer till Grekland kvar i landet, på grund av av hårdare asyllagar i Europa. 

Det innebär stora påfrestningar på flyktinglägren på det grekiska fastlandet och på öarna. I det numera ökända lägret Moria på ön Lesbos beräknas 19.000 flyktingar bo, och det i ett läger som är är byggt för drygt 3.000 människor. 

När Di besökte lägret i slutet av september bodde närmare 14.000 människor där, antalet ökar stadigt. 

Di besökte lägret i höstas..
Di besökte lägret i höstas..Foto:Josefine Stenersen

Tack vare insamlingen med Akelius Foundation kan SOS Barnbyar lansera stödprogram för de mest utsatta barnen i flyktinglägren på Lesbos och det grekiska fastlandet. 

Bland annat kommer de att starta en form av förskola utanför lägret Moria, så att barnen kommer bort från det kaotiska lägret under dagen och får umgås med grekiska barn. 

”Akelius Foundations dubblering av vår insamling har berört många människor, fler än vad vi någonsin hade kunnat ana. En flicka swishade 4 kronor och skrev att hon skulle ge mer när hon fått sin veckopeng”, säger Bodil Långberg, tillförordnad generalsekreterare för SOS Barnbyar. 

Hon säger att många fler mindre företag också har valt att ge ett bidrag tack vare dubbleringen av gåvan.

Sverige för UNHCR samlade tack vare Roger Akelius pengar in 64 Mkr under årets julkampanj, det räcker till skolgång för 330.000 flyktingbarn i ett år.

”Om inte det här är årets julklapp till världen så vet jag inte vad det skulle vara. Vi hoppas att Roger Akelius initiativ ska inspirera andra svenska företagsägare att göra en egen insats för att hjälpa världens mest utsatta människor”, säger Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

FN-organet UNHCR har som uppdrag att skydda och hjälpa flyktingar världen över så länge de befinner i sig på flykt – i dag är den genomsnittliga tiden 17 år. 

Med fler människor på flykt än någonsin tidigare räcker inte resurserna. 

”Därför skulle fler satsningar i Roger Akelius anda verkligen göra skillnad. Eftersom vår organisation är relativt nystartad i Sverige har dubblingskampanjen betytt mycket för att öka medvetenheten hos allmänheten om UNHCR:s uppdrag. Jämfört med förra året har vår insamling under november och december ökat med 66 procent”‚ säger Åsa Widell. 

Unicef, som tillsammans med Akelius Foundation driver ett utbildningsprojekt för att främja integrationen av barn på flykt, kan tack vare intäkterna från kampanjen sprida projektet till fler länder.

”Den digitala plattform som förenklar språkundervisningen, och som är kärnan i projektet, kommer inte bara att kunna användas i Grekland, Libanon och Mauretanien, utan blir nu även ett viktigt verktyg för nya grupper av barn. Att lära sig språk är en förutsättning för att barn och ungdomar ska kunna fortsätta delta i utbildning och komma in i samhället”, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare på Unicef.  

”Alla barn har rätt till utbildning. Vi måste göra allt vi kan för att skapa trygghet och möjligheter för de många barn som befinner sig på flykt, det är vårt gemensamma ansvar”, säger hon. 

När Di besökte Lesbos träffade vi bland annat Maryam, som bor i familjelägret Kara Tepe.
När Di besökte Lesbos träffade vi bland annat Maryam, som bor i familjelägret Kara Tepe.Foto:Josefine Stenersen

LÄS MER: Akelius jublar över jättenotan: ”Jag tackar ödmjukt”

 

 


”Det är vänner som får sina hus söndersprängda”

Johan Claesson, ägare av CA-koncernen som bland annat är största ägare i Catella, har nära personliga kopplingar till Ukraina. Nu börjar han skicka lastbilsleveranser med förnödenheter direkt till två hårt drabbade regioner. 

En satellitbild från rymdteknikbolaget Maxar visar villor och andra byggnader i brand i nordöstra Tjernihiv den 16 mars. Till höger Johan Claesson, ägare av CA-koncernen.
En satellitbild från rymdteknikbolaget Maxar visar villor och andra byggnader i brand i nordöstra Tjernihiv den 16 mars. Till höger Johan Claesson, ägare av CA-koncernen.

I CA-koncernen, där Johan Claesson är ordförande och tredje generationens ägare, ingår bland annat Grain Alliance med jordbruksverksamheter i Ukraina. För Di berättar han om sina personliga kopplingar till den humanitära katastrof som just nu pågår i Ukraina. 

”Det är mina vänner som jobbar där borta. Det är personliga vänner som har fått sina hus söndersprängda och som nu gör sitt bästa för att överleva och är på flykt. Jag mår personligen dåligt rent psykiskt av det som händer. Men det går så klart aldrig att jämföra med vad alla människor i Ukraina nu upplever”, säger han.

Jordbruksverksamheterna, som delvis är koncentrerade kring det hårt drabbade Tjernihiv, har cirka 1.200 fast anställda. Johan Claesson berättar att han besökt verksamheterna regelbundet under de 13 år som CA-koncernen varit ägare. 

”Jag har varit där regelbundet på styrelsemöten och mycket annat. Jag är så klart inte personlig vän med alla de anställda, men känner minst 50 människor där väl. Vad jag vet är de flesta av mina vänner fortfarande i livet, men en kille lever inte längre.”

Företagsledningen i Grain Alliance är nu evakuerade från Tjernihiv och Johan Claesson har daglig kontakt med gruppen. Han påminner dock om att det alltid är de fattigaste som drabbas hårdast i den här typen av kriser, de som inte har möjlighet att fly. 

”Det är fyra miljoner människor som nu flytt Ukraina, men det är 40 miljoner som fortfarande är kvar. Det är viktigt att vi också hjälper dem.”

Just med hänsyn till de Ukrainare som fortfarande är kvar i landet har CA-koncernen börjat skicka egna lastbilsleveranser med förnödenheter till de två utsatta områdena Tjernihiv och Berezan, som ligger öster om Kiev. 

”Tjernihiv är väldigt utsatt då en av de stora vägarna från Ryssland ned mot Kiev passerar där. Där gjorde ukrainarna mycket starkt motstånd och mycket har därför bombats sönder. Men också Berezan öster om Kiev är hårt drabbat.”

Målet är att skicka en lastbil i veckan, men att få fram leveranserna är både komplicerat och riskfyllt. 

”Transporterna kan misstas som militära fordon och bli bombade. Rent logistiskt är det problematiskt eftersom de svenska lastbilarna inte vill köra ända fram till ukrainska gränsen, vilket gör det svårt med omlastning”. 

Exakt vad initiativet kostar har Johan Claesson ingen aning om.

”Vi utgår från behovet på plats. Så kostnaden beror på vad de vill ha. Men det är klart att det kommer att bli ganska många miljoner. Vi fortsätter så länge vi kan komma fram och göra nytta.” 

Johan Claesson säger att han och hans företag också skänkt pengar till hjälporganisationer, bland annat Röda Korset. 

”Men vi tror att vi kan göra mest nytta själva. Våra gubbar på plats kan ändå inte göra så mycket annat. Vi har folk på plats och unika vägar in i några av de hårdast drabbade områdena.”

Nu försöker CA-koncernen tillsammans med Rotary i Kalmar, där CA-koncernen har sitt huvudkontor att formalisera leveranserna för att skapa mer kostnadseffektiv hjälp.

”Det finns många som vill vara med och bidra. Vi försöker nu formalisera arbetet så att våra kontaktvägar kan hjälpa andra att leverera varor och material.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?