Annons

Nytt regelverk för betaltjänster på gång

Ett lagförslag som tvingar banker att dela med sig av kunduppgifter till utomstående betaltjänster går nu ut på remiss.
Förslaget innebär även en skärpt reglering av marknaden för digitala betaltjänster.

Per Bolund.
Per Bolund.Bild:TT

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) beskriver förslaget, som bygger på ett EU-direktiv, som ett steg in i en ny era, där konsumenter i framtiden kommer att kunna sköta en allt större del av sin vardagsekonomi utan bankerna.

"Det tror jag är väldigt bra för oss konsumenter. Detta har varit en marknad med ett fåtal väldigt stora aktörer i Sverige", säger han.

Framför sig ser han hur lagen öppnar upp för nya aktörer på marknaden för finansiella tjänster, som hittar nya lösningar som bygger på beteendevetenskapliga kunskaper och nya tekniska landvinningar.

"Det gör att vi kan sköta våra finanser både smidigare och bättre", säger Per Bolund.

I korthet går EU:s andra betaltjänstdirektiv, som antogs den 25 november 2015, ut på att tvinga bankerna att öppna upp sina tekniska gränssnitt och göra kunddata tillgänglig för tredje part, exempelvis en mobilbaserad betaltjänst. Fast bara om kunden själv begär det.

Med direktivet följer samtidigt att Finansinspektionen (FI) får i uppdrag att utöva tillsyn över alla betaltjänster.

"Det ökar ju också kundtryggheten och konsumentskyddet i finansiella tjänster, vilket jag också tror är viktigt inför framtiden", säger Per Bolund.

Den snabbt växande så kallade fintech-sektorn, som utvecklar finansiella applikationer för betalningar, pekas ut som vinnare vid sidan av konsumenterna.

"Det gör ju också att fintech-bolag från Sverige får möjlighet att leverera sina tjänster i hela Europa", säger Per Bolund.

Med regelverket följer en ny EU-standard, som ska öppna dörren för exempelvis svenska företag att sälja sina applikationer även i andra EU-länder.

Lagrådsremissen som regeringen nu har fattat beslut om är försenad, men Per Bolund tonar ned riskerna med det.

Kravet är att lagen skulle vara i kraft i januari 2018, men vi kommer att ha en lag som träder i kraft i maj 2018. Så det är inte så många månader det handlar om, säger han.

Kan det bli några EU-sanktioner mot Sverige för förseningen?

"Vi bedömer inte att risken är särskilt stor."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?