Fastighetsägarna i Stockholm förhandling om hyror med Hyresgästföreningen gäller nästan 100.000 lägenheter. På onsdagen stod det klart att ett ramavtal har kommit på plats efter en lång och utdragen period då parterna stått väldigt långt ifrån varandra.
I ramavtalet rekommenderas hyreshöjningar på på 4,75 procent för lägenheter med så kallar bruksvärdeshyra och 3,2 procent för lägenheter med kallhyra. För de allra dyraste lägenheterna blir höjningen 3,0 procent.
Överenskommelsen annonseras en dag efter att hyresökningarna för de största allmännyttorna i Stockholm fastställts till i snitt 4,45 procent efter beslut i tvistelösningsorganet Hyresmarknadskommitén. Beslutet påverkar ungefär 77.000 lägenheter och gäller retroaktivt från 1 januari.
Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen är långt ifrån nöjd och konstaterar krasst att de kommunala bolagens överenskommelser i stor utsträckning satt tonen även för de privata hyresvärdarnas förhandlingar.
”Det här är en förhandling som varit frikopplad från verkligheten i någon mening. Kostnaderna skenar för förvaltning av hyresrätter”, säger Tomas Ernhagen som vidhåller att även en höjning på 9,5 procent hade varit alldeles för låg.
Till saken hör att parterna i år för första gången skulle förhandla utifrån en ny modell, kallad trepartsöverenskommelsen.
”Det var en ganska tuff miljö att sjösätta en ny modell i. Hyresgästföreningen slog bakut direkt”, säger Tomas Ernhagen.
Från Hyresgästföreningens sida anser man att det nya ramverket gjort det möjligt att titta på kostnadsutvecklingen över tid just så att extremår inte ”ska leda till katastrof”. Di har tidigare rapporterat om att ett problem i årets förhandlingar varit att parterna inte är överens om hur den nya modellen ska tolkas.
När ramavtalet nu är klart återstår förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de individuella fastighetsägarna. Enligt ramavtalet ska hyrorna hos de privata värdarna i Stockholm höjas från och med 1 februari.
”Det är bra att vi kunde enas om att hyrorna börjar gälla först i februari, men trots det kan man alltså drabbas av flera månaders retroaktiva hyreshöjningar beroende på när förhandlingarna blir klara. För att mildra den ekonomiska smällen fick vi igenom att retroaktiviteten delas upp på sex månaders delbetalningar”, säger Jonas Carlsson, vice ordförande på Hyresgästföreningen region Stockholm, i ett pressmeddelande.
Enligt Hyresgästsföreningens pressavdelning är nu 28 procent at hyresförhandlingarna i landet i hamn, vilket är ovanligt lågt för tidpunkten.