Nytt program ska få med barnen på hållbarhetståget

Nytt program om FN:s globala mål ska få med barnen på hållbarhetståget. 

”Ingen ska lämnas utanför”, säger producenten Therese Aziz.

Therese Aziz har producerat ett barnprogram om de globala målen för hållbar utveckling.
Therese Aziz har producerat ett barnprogram om de globala målen för hållbar utveckling.Foto:Privat.
Farzad Farzaneh framför de 17 globala målen för hållbar utveckling.
Farzad Farzaneh framför de 17 globala målen för hållbar utveckling.Foto:The New Division
Mål nummer 14 handlar om hav och marina resurser.
Mål nummer 14 handlar om hav och marina resurser.Foto:The New Division

Barn börjar bli mer och mer införstådda i vad som händer i världen, inte minst när det kommer till klimatet. 

Therese Aziz jobbar på hållbarhets- och kommunikationsbyrån The New Division. Byråns grundare Jakob Trollbäck har designat logotyperna som illustrerar FN:s globala mål för hållbar utveckling. De syftar till att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikhet, främja fred och lösa klimatkrisen. Therese Aziz tyckte det var viktigt att även barn förstår vad målen innebär.

”Hela agenda 2030 bygger på att ingen ska lämnas utanför, det är klart att barnen ska involveras”, säger hon.

Therese Aziz har därför producerat det färgglada barnprogrammet ”Globala målen - världens plan”. I 17 korta avsnitt, ett för varje globalt mål, som ska sändas nu i början av året förklarar programledaren Farzad Farzaneh vad målen innebär. Farzad Farzaneh har tidigare programlett ”Skavlan jr” och ”Bolibompa”. Till hjälp har han animationer gjorda av den prisbelönta illustratören Sebastian Ramn. 

”Vi har hittat fantastiska partners som varit villiga att jobba under sina vanliga arvoden. Det är en eldsjälsproduktion”, säger Therese Aziz. 

Budgeten var beskedlig och bestod av 300.000 kronor från den svenska biståndsmyndigheten Sida. Sammanlagt tog manus, inspelning, animation, klippning och musik ungefär fem månader att få ihop. Än så länge är det bara vinjetten som bedömts av den hårda publiken som är mellan fem och nio år gamla. 

”Det är en liten testpool, mest kollegors barn, men de verkar gilla att det är mycket färger. Hittills känner vi att vi är på rätt bana men det är svårt att veta.”

Det mest utmanande har varit att skala ned komplexa delar av målen, som ekosystem eller infrastruktur, utan att ta bort relevanta detaljer. Just i barnprogram är det viktigt att hitta rätt nivå så att barnen kan relatera. Therese Aziz hoppas att klippen kommer kunna användas i skolan för att hjälpa lärare inleda längre samtal om hållbarhet. 

”Barn märker och reagerar på det som känns hopplöst i medierapporteringen, vi vill använda oss av ett positivt och lättsamt språk och involvera barn i hållbarhetsdiskussionen utan den där förödande känslan”, säger hon. 

Therese Aziz vill att ”Globala målen - världens plan” ska både utbilda och uppmuntra till hopp om en bättre framtid. Redan nu används programmet på olika läroplattformar som till exempel Tom Tits Experiment, Spilloteket och Filmriket. 

Tror du de globala målen kommer uppnås till 2030?
”Jag måste nog säga ja, jag vill säga ja. Men då måste många barn se programmet så de kan växa upp klokare än oss.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?