Annons

Nytt nyval och covidsmitta bromsar EU:s fattigaste land

På söndag går EU:s fattigaste medlemsland Bulgarien till val för tredje gången i år.

EU-kommissionen varnar för att problem med att bilda regering tillsammans med skenande covidsmitta även slår mot ekonomin.

Till vänster: Bulgariens president Rumen Radev på en valaffisch i Sofia. Till höger: Restauranganställda i staden Veliko Tarnovo protesterar mot pandemiåtgärder i september.
Till vänster: Bulgariens president Rumen Radev på en valaffisch i Sofia. Till höger: Restauranganställda i staden Veliko Tarnovo protesterar mot pandemiåtgärder i september.Foto:TT

Missnöje med korruption och svag ekonomi fällde i våras premiärminister Boyko Borisov, som har styrt landet till och från sedan 2009. Hans centerhögerparti Gerb backade från 32,6 procent av rösterna 2017 till 26,2 procent i aprilvalet.

Omöjliga regeringsförhandlingar tvingade fram ett andra val i juli, men bara 41 procent brydde sig om att rösta.

Gerb, som ingår i den konservativa gruppen EPP i EU-parlamentet, backade ytterligare och blev tvåa på 23,5 procent. Istället blev populistpartiet ITN störst med 24,1 procent av rösterna i sommarvalet.

Efter lika fruktlösa förhandlingar hålls alltså årets tredje val på söndag, fyra månader efter det förra valet.

Mycket talar för att resultatet blir lika splittrat den här gången. Gerb ser ut att öka marginellt till 24,1 procent, enligt Gallup International. Partiet försöker positionera sig som opposition mot den interimregering som president Rumen Radev har tillsatt under valkaoset.

Samtidigt ser stödet ut att halveras för ITN, som har misslyckats att få ihop en regering. I stället ökar Socialistpartiet från 13,4 till 15,6 procent, enligt Gallup.

Men ett nytt mittenparti inriktat på att bekämpa korruption håller på att rita om den politiska kartan. Partiet, med det löftesrika namnet Vi fortsätter förändringen, PP, ligger på 13,7 procent i mätningen.

Bulgarien räknas som ett av de mest korrupta EU-länderna. Det ligger på plats 69 i Transparency Internationals globala lista, jämsides med bland annat grannlandet Rumänien och Ungern.

Samtidigt skenar covidsmittan i landet. Den senaste veckan har pandemin tagit nära 1200 liv i Bulgarien. Det motsvarar 179 döda per miljon invånare, vilket är mest i världen. Grannlandet Rumänien och Lettland delar på andraplatsen.

Bulgarien är också det EU-land där störst andel har sagt nej till vaccin. Bara 22,7 procent är fullt vaccinerade, mot 33,9 procent i Rumänien och 67,2 procent i Sverige, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

EU-kommissionen varnar i sin höstprognos, som publicerades i torsdags, just för covidsmittans och regeringsstrulets påverkan på Bulgariens ekonomi.

”Restriktionerna kommer att tynga privatkonsumtionen under flera månader innan den nya regeringen kommer i gång och högre vaccinationsgrad uppnås.”

På söndagen hålls även presidentval. Den sittande presidenten Rumen Radev är en hård kritiker av Boyko Borisov och har därför stöd av hans huvudmotståndare Socialisterna, ITN och antikorruptionspartiet PP.

Rumen Radev väntas dock få mindre än hälften av rösterna på söndag, så det krävs en andra valomgång söndagen därpå. Där väntas han möta Gerbs kandidat, Anastas Gerdjikov.

Bulgariens val får även konsekvenser för EU:s östutvidgning. Lamdet var först med att erkänna grannlandet Makedoniens självständighet 1992, men president Rumen Radev har på grund av strider om beteckningar på språk och etnicitet lagt in veto mot ett EU-medlemskap. Det blockerar även Albaniens medlemskap, eftersom de förhandlar i par.

”Det är avgörande att frågorna mellan Bulgarien och Nordmakedonien löses. Jag hoppas det. Ni har gjort mycket, mycket framsteg”, sa Nederländernas premiärminister Mark Rutte vid ett besök i Albaniens huvudstad Tirana tidigare i veckan enligt sajten Euractiv.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera